Nieuws

Dochter omgekomen piloot bezoekt voor het eerst crash-site in Hulshorst

De 84-jarige Maureen legt bloemen bij het graf van haar vader
De 84-jarige Maureen legt bloemen bij het graf van haar vader © Omroep Gelderland
HULSHORST - Een bijzondere herdenking in Hulshorst. Daar werd stilgestaan bij het neerstorten van een bommenwerper op in de Tweede Wereldoorlog. Nu, meer dan 78 jaar later, werd de herdenking bijgewoond door de dochter van een van de omgekomen piloten. Het is voor het eerst dat de 84-jarige Maureen O'Donoghue de plek bezoekt waar haar vader is omgekomen.
Geheel in stijl komt Maureen O'Donoghue aan. In een oude legerjeep wordt zij naar de plek in het bos gebracht waar de bommenwerper van haar vader is neergestort. De 84-jarige Maureen oogt nog erg kwiek. Op de plek van de crash is een monument geplaatst. Daar zijn zeven foto's van de omgekomen bemanningsleden neergezet met een kaarsje erbij. Tijdens de ceremonie speelt een trompetspeler 'The Last Post'en worden er bloemen en kransen bij het monument geplaatst. Een indrukwekkende gebeurtenis, zeker voor Maureen: "Ik denk dat ik wat tranen moest laten.", zegt ze. "Het is heel moeilijk uit te leggen hoe ik me voel."

Herdenking

Op 1 april 1943 was de AVRO Lancaster-bommenwerper van haar vader, Charles O'Donoghue op de terugweg van een solo-missie naar Duitsland. Het vliegtuig werd neergeschoten door de Messerschmitt en stortte in Hulshorst neer. Alle zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Charles was destijds 28 jaar. "Ik had geen enkel idee waar het vliegtuig van mijn vader was neergestort", zegt Maureen. "Ik wist wel dat hij in Nederland lag begraven, maar hier wist ik niets van. Het feit dat zoveel mensen de moed van mijn vader en zijn crew herdenken verbaast me echt."
De tekst gaat verder onder de video:

Zoektocht

Maureen werd na een lange zoektocht opgespoord door Wessel Scheer uit Nunspeet. Hij is zelf piloot en heeft onderzoek heeft gedaan naar de crash. Hij is tevreden over het verloop van de dag: "Ik vond het een hele mooie ceremonie. Ik ben heel dankbaar dat het heeft kunnen plaatsvinden en dat Maureen hier is. Ik vind het geweldig, heel mooi."
Ergens in documentatie hoorde Wessel dat een van de piloten, Charles O'Donoghue, een dochter zou hebben. Uiteindelijk vond hij Maureen die ergens in een klein dorpje in Spanje bleek te wonen. "Hij is buitengewoon", zegt Maureen over Wessel. "Hij zou een goede detective zijn. Hij vond me op een afgezonderde bergtop in Spanje. Geen idee hoe hij me heeft opgespoord. Maar nu staan we hier ja."
De vader van Maureen is begraven in Harderwijk. Ze bracht een bezoek brengen aan zijn graf.