Nieuws

Zutphen opent nieuw pad om ruziemakende boer heen

Burgemeester Annemieke Vermeulen op het nieuwe Kerkpad.
Burgemeester Annemieke Vermeulen op het nieuwe Kerkpad. © Gemeente Zutphen
ZUTPHEN - Een nieuw wandelpad in Zutphen dat een einde moet maken aan confrontaties tussen een boer en voorbijgangers, is klaar voor gebruik. De Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen opende het pad vrijdag. Dat voert wandelaars met een boog om de ruziemakende boer heen.
Eerder dit jaar begon de gemeente Zutphen met de aanleg van de nieuwe route. Veel mensen uit de omgeving maakten via het oude pad graag een ommetje, maar de boer wiens erf aan het pad kruist, laat geregeld merken niet blij te zijn met de komst van voorbijgangers.

Taakstraf

Eerder dit jaar kreeg de 49-jarige agrariër een taakstraf opgelegd voor het bedreigen van een groepje hardlopende dames en een wandelaar. In de rechtbank zei de man dat hij bij zijn dagelijkse werkzaamheden enorm veel last heeft van de wandelaars en fietsers op de openbare weg. “Mijn grootste vrees is dat ik een keer 112 moet bellen omdat er wat mis gaat.” Het pad doorkruist zijn erf, waar hij regelmatig met grote voertuigen in de weer is.
De boer moet in januari opnieuw voor de politierechter verschijnen nadat omwonenden opnieuw aangifte deden van mishandeling en bedreiging.
Kijk hier naar een eerdere uitzending over de ruziemakende boer

Oude route gesloten

Om de boer te ontlasten, heeft de gemeente het oude pad - het Kerkpad tussen de Wijnhofstraat en de Kapperallee - tot gesloten verklaard. Alleen bestemmingsverkeer is er nog welkom. Een slagboom moet ander verkeer straks tegenhouden.
Wandelaars kunnen via het nieuwe wandelpad om de beruchte boerderij heen lopen. Fietsers zijn niet meer welkom op de route. Zij moeten vanaf nu omfietsen via de Voorsterallee.

'Blij dat dit pad er ligt'

Burgemeester Annemieke Vermeulen opende het wandelpad vrijdag door er samen met haar hondje Jack als eerste overheen te wandelen. "De aanleiding is niet prettig, maar het positieve aan dit verhaal is dat Zutphen er een prachtig wandelpad bij heeft gekregen", schrijft de burgemeester.
Volgens Vermeulen is er sprake van een win-win situatie. "Ik ben blij dat dit nieuwe pad er nu ligt en dat wandelaars niet meer over een druk boerenerf hoeven te lopen. Veiligheid is een groot goed en ik verwacht zeker dat het wandelpad hierbij gaat helpen", aldus de burgemeester.

Niet iedereen is blij

De gemeente heeft toegangshekjes geplaatst bij het nieuwe pad, zodat fietsers er niet door kunnen. Op Facebook klinkt kritiek op deze obstakels. Hannie Fleming schrijft dat er geen rekening met mensen in een scootmobiel is gehouden. "Het hek is te klein, wij wonen al 70 jaar in deze wijk, het is te gek voor woorden", schrijft ze.
Ook heeft niet iedereen vertrouwen in de oplossing van de gemeente. “Er zijn zo veel voorbeelden dat hij (de boer, red.) ook buiten zijn eigen erf mensen lastig valt. Dat blijft zo, ook met die omleiding, want het zit nog in de buurt van zijn boerderij”, zegt omwonende Adri Bramsen.
Een rustig tochtje maken over het nieuwe pad, dat ziet hij niet gebeuren. "Ga handhaven, zodat we veilig over dat nieuwe pad kunnen lopen, want daar hebben we momenteel geen enkel vertrouwen in."