Nieuws

Een walvis en ijsvogel als inspiratiebron voor wetenschappers

Bultrug draagt bij aan innovatie windmolens.
Bultrug draagt bij aan innovatie windmolens. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bultruggen hebben wetenschappers geïnspireerd bij de ontwikkeling van efficiëntere windmolens. En ijsvogels hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een hogesnelheidstrein in Japan. De Arnhemse schrijver en natujournalist Elvira Werkman heeft een boek geschreven over uitvindingen die zijn geïnspireerd door de natuur. Zo schrijft ze hoe spechten een belangrijke bijdrage leveren aan onze verkeersveiligheid.
Spechten timmeren en hakken er flink op los, wel zo'n 12.000 keer per dag, schrijft Werkman in haar boek Walvissen in de Wind. Dankzij een soort ingebouwde schokdemper in de kop van de houthakkende vogels krijgen ze geen hoofdpijn.
Een Engelse ontwerper kwam met zijn fiets ten val. De valhelm die de man droeg, kon niet voorkomen dat hij een hersenschudding opliep. De sponsachtige structuur die de hersenen van de specht beschermt, inspireerde de Brit tot het ontwerp van een nieuw soort helm, grotendeels gemaakt van karton. Ook karton heeft een sterke dempende werking dat helpt om hoofdletsel te voorkomen.
Grote bonte specht.
Grote bonte specht. © Pixabay

Spierballen van mieren

Mieren zijn in staat om 50 keer hun eigen lichaamsgewicht te tillen. Dat kunnen ze dankzij een slimmigheidje in de nek, vertelt Werkman tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink.
Ook van die vernuftigheid kunnen wij als mensen vandaag de dag profiteren...

Kinderboek voor jong en oud

Walvissen in de Wind is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar. "Maar eigenlijk is het voor iedereen leuk om te lezen", vertelt Werkman. "Ook voor honderdjarigen is het nog de moeite waard." De vele illustraties in het boek zijn gemaakt door Wendy Panders. Van schilderijen, vliegtuigen tot zelfs pleisters. De uitvindingen uit de natuur komen we ook in het dagelijks leven vrijwel overal tegen.
IJsvogels hebben geholpen bij de ontwikkeling van een hogesnelheidstrein in Japan.
Welke eigenschap van de blauwe vogeltjes terug te vinden is in de Japanse treinen, vertelt de Arnhemse schrijfster zelf...

Bultrug als voorbeeld voor verbeterde windmolen

Hoe kunnen reusachtige walvissen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van windmolens? Het heeft alles te maken met de borstvinnen van de bultrug, zegt Elvira Werkman. Daarop zit een bobbelige structuur die de zoogdieren helpen om soepeler door het water te glijden. Door soortgelijke bobbels op de wieken van windmolens te maken, hebben de molens minder weerstand tijdens het draaien. Hierdoor neemt de hoeveelheid energie die de windmolens opwekken, toe.
Biologieprofessor Frank Fisch kwam er bij toeval achter dat de borstvinnen van de bultrug er zo bijzonder uitzien...
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.