Nieuws

'Asfaltfabriek Nijmegen dicht tot bewijs dat gezondheid niet in gevaar is'

Asfaltcentrale APN in Nijmegen
Asfaltcentrale APN in Nijmegen © Roel van Tiel
NIJMEGEN - De omstreden asfaltcentrale APN in Nijmegen moet zelf aantonen dat de asfaltproductie de gezondheid van omwonenden niet in gevaar brengt. Dat is de strekking van een brief die een advocaat vrijdag namens die omwonenden heeft gestuurd aan de asfaltfabriek.
Als de asfaltproducent dat niet kan, willen de omwonenden via de rechter afdwingen dat de fabriek onmiddellijk wordt stilgelegd. "Dat zou de ultieme consequentie kunnen zijn', zegt advocaat Caren Schipperus namen omwonenden. "Dan moet je je afvragen of je de fabriek niet eventjes stil moet leggen totdat je het probleem hebt opgelost."

Burgers moeten zich ook aan de wet houden

Deze strekking van de advocatenbrief die bij asfaltcentrale APN in Nijmegen op de mat is geploft, is helemaal niet zo gek, meent de advocaat. Zij trekt een vergelijking tussen ondernemers en burgers. Die laatsten moeten zich immers ook aan de wet houden. "Op het moment dat je kilometerteller kapot is en je weet niet precies hoe hard je eigenlijk rijdt, maar je weet wél dat de norm vijftig kilometer per uur is in een woonwijk, dan ga je niet vrolijk blijven doorrijden."
Omwonenden willen bewijs zien dat de uitstoot veilig is
'Asfaltfabriek Nijmegen dicht tot bewijs dat gezondheid niet in gevaar is'

Verbazing over uitblijven actie

De Nijmegenaren die zich grote zorgen maken om hun gezondheid, zien bijvoorbeeld bij twijfel over de veiligheid ook voedsel onmiddellijk uit supermarkten verdwijnen of veebedrijven die op slot gaan. "Dat zou dan niet opgaan op het moment dat je kankerverwekkende rotzooi uitstoot over de bewoners van Nijmegen. Dat vinden wij bijzonder vreemd", verzucht Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Hij strijdt met anderen al jaren voor gezonde lucht in zijn leefomgeving. De stoffen uit de schoorsteen komen, staan op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen van het RIVM.

'Eigenlijk moet de gemeente optreden'

Pijnlijk, vinden de omwonenden het dat ze zich gedwongen voelen zelf juridische stappen te ondernemen tegen de asfaltfabriek in hun buurt. "Eigenlijk zouden wij dit helemaal niet moeten hoeven doen", duidt Van Tiel de frustratie van hem en anderen in Nijmegen-West. "Eigenlijk zou de gemeente hier in actie moeten komen. Om zelf te zeggen: beste burgers, wij gaan voor jullie staan en wij zorgen dat dit bedrijf wordt aangepakt."
Advocaat Schipperus ziet ook de passiviteit van de overheid die zou moeten handhaven. "Ja, dat is gek", zegt ze. "Wat ik net zei: die autorijdende burger, die komt daar niet mee weg. Als je weet dat er in potentie sprake is van schade, is naar mijn menig het ook zo dat je dus sneller zult moeten optreden om die schade te voorkomen."

Fabriek neemt 'zorgen serieus'

De Nijmeegse asfaltfabriek APN denkt nog na over een reactie op de juridische stappen die omwonenden nu tegen het bedrijf nemen. Het bedrijf benadrukt de zorgen die bij bewoners in de omgeving leven serieus te nemen en dat deze de volle aandacht hebben. In samenspraak met de gemeente Nijmegen worden meer metingen verricht en onderzoek gedaan. Het recyclen van oud asfalt bij de productie van nieuw asfalt is daarbij een aandachtspunt, omdat daar meer giftige stoffen bij vrijkomen.

Aanpassingen

Op advies van twee gespecialiseerde bedrijven paste APN in september het productieproces aan. Deze maatregel is genomen op basis van de nieuwste inzichten en APN verwacht hiervan positieve effecten. Het is volgens APN de eerste keer dat een dergelijke maatregel in een asfaltcentrale in Nederland is genomen.
Uit nieuwe metingen blijkt volgens APN dat de uitstoot nu binnen de norm is. "Ondanks dat de gemeten uitstoot binnen de norm is en aanzienlijk lager is dan de laatste meting van ODRN in juni 2021, realiseren zowel APN als de gemeente zich dat de fabriek dicht bij een woonomgeving ligt", stelt het bedrijf in een verklaring. APN wil met de gemeente een verdere gezamenlijke aanpak en vervolgstappen bespreken.