Nieuws

De sint is in zicht, maar klopt hij straks vooral online aan?

De coronamaatregelen gooien voor veel sinterklaasfeesten roet in het eten.
De coronamaatregelen gooien voor veel sinterklaasfeesten roet in het eten. © ANP
TIEL - Sinterklaas staat op het punt om aan wal te komen. Maar kan hij wel bij de mensen thuiskomen met de nieuwe maatregelen? Met die vraag kampen hulpsinterklazen in onze provincie. Twee verhuurders stonden Omroep Gelderland te woord. "Het is heel verdrietig voor onze acteurs, zij keken er naar uit."
Vrijdagavond komt de regering met een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Verwacht wordt dat dan het dringende advies volgt om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen. En dat wordt lastig als de sint met zijn gevolg aanklopt.

Conference call met de sint

"Vanuit ons komt de sint nu niet fysiek langs", zegt Bas van den Brink. Van den Brink verzorgt met 'Boek de Sint' Sinterklaasoptredens vanuit Dodewaard. "Bij iedere boeking die wij kregen, hielden wij rekening met een alternatief. Als de maatregelen zouden veranderen, gaan wij werken met livestreams en conference calls. Zoals we dat ook vorig jaar deden. Bij alle boekingen van onze sint gaven we er dit plan B bij."
Boek de Sint richt zich met name op bedrijven en organisaties. "Maar voor de paar particulieren die we bedienen, houden we Skype-sessies", vervolgt Van den Brink. "Het is wel heel verdrietig voor onze acteurs. Zij keken er echt naar uit om weer op te treden voor mensen."

'Het wordt lastig'

Voor Genie van Vught van 'Sint regio Zutphen' komt het feest wel in gevaar. "We weten na vanavond pas waar we echt aan toe zijn", zegt de hulpsinterklaas-verzorger. "Dan horen we hoe groot de groepen thuis nog mogen zijn."
Je bent als sint met een paar pieten al snel met te veel
Van Vught is wel gespecialiseerd in huisbezoeken. "Als mensen thuis niet meer dan vier bezoekers mogen ontvangen wordt het lastig", legt hij uit. "Want als er een familie op je wacht ben je als sint met een paar pieten al snel met te veel. Dus mochten de maatregelen die kant op gaan, dan zullen we het moeten afzeggen."
"Ook vorig jaar zijn we bijna niet op bezoek geweest", vervolgt Van Vught. "Toen zijn we alleen met sint en één piet op een paar plekken geweest, maar dat was weinig", besluit Van Vught. Die zijn sinterklaasbezoeken dus ook dit jaar op de tocht ziet staan.

En de intocht?

Voor Van den Brink ligt er nog een andere uitdaging in het verschiet. "We hebben een hele theatervoorstelling voorbereid voor de sinterklaasintocht in Tiel", vertelt hij. "Met zeker 250 bezoekers. Daarvoor zijn we nu aan het nadenken over een andere oplossing, zoals een 'Sinterklaas-walkthrough', maar daar weten we vanavond meer over."