Nieuws

GGZ-instelling Warnsveld wil zich niet meer verschuilen in de bossen

Het terrein van GGNet in Warnsveld gaat op de schop.
Het terrein van GGNet in Warnsveld gaat op de schop. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Het in de bossen verscholen terrein van GGNet in Warnsveld gaat een grote metamorfose tegemoet. De locatie, waar momenteel ruim 200 patiënten met psychische problemen een behandeling ondergaan, wordt gerenoveerd en uitgebreid. De locatie moet 'voor iedereen' worden, zegt Esther van Gaalen-Werner, directeur Behandeling en Verblijf bij GGNet.
De eerste stap is de bouw van een nieuwe behandelkliniek. Daarvoor heeft de zorgorganisatie recent een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Zutphen. De geraamde kosten: 20 miljoen euro.
Bekijk hier wat voor een plannen GGNet heeft.
Uitstraling van de psychiatrie moet veranderen, vinden ze in Warnsveld
De nieuwe kliniek moet plek bieden aan ruim honderd mensen die dringend intensieve psychische zorg nodig hebben. "Vergelijk het met de eerste hulp en de intensive care in het ziekenhuis, maar dan als het geestelijk niet goed met je gaat", vertelt Esther van Gaalen-Werner, directeur Behandeling en Verblijf bij GGNet.
Zo komt de nieuwe behandelkliniek eruit te zien.
Zo komt de nieuwe behandelkliniek eruit te zien. © GGNet
Patiënten kunnen vanwege verschillende redenen tijdelijk opgenomen worden. "Bijvoorbeeld als je zo enorm somber bent dat je niet meer in staat bent om je leven te leiden en je het misschien wel wil beëindigen. Of je hoort continu stemmen en je ziet dingen die er niet zijn, die ervoor zorgen dat je je steeds meer terugtrekt en steeds slechter voor je zelf gaat zorgen."

Drie locaties

Nu worden mensen in zo'n situatie opgenomen op drie locaties: Apeldoorn, Doetinchem en Warnsveld. "Wat we de afgelopen jaren hebben gezien, is dat wij wat versnipperd raken in de zorg en dat we niet meer op alle plekken de hoogspecialistische zorg kunnen bieden zoals we graag willen. Daardoor wordt de zorg ook veel duurder."
Door de drie locaties samen te voegen in Warnsveld hoopt GGNet dat de lijnen tussen specialisten korter worden. "Zodat opnames korter kunnen duren."
GGNet behandelt jaarlijks in Noord- en Oost-Gelderland 18.000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Bij de zorginstelling werken 2100 mensen en 200 vrijwilligers. Naast Warnsveld zijn er vestigingen in Apeldoorn, Doetinchem, Zutphen, Zevenaar en Winterswijk.
Een deel van de patiënten en hun naasten moet straks wel verder reizen. Vanuit de Veluwe en Achterhoek zal men straks voor hoog intensieve zorg naar Warnsveld moeten.
Ook groeit het totale aantal patiënten in Warnsveld door de samenvoeging. Nu biedt de locatie onderdak aan 200 patiënten. Als de nieuwbouw klaar is worden dat er 335.

Andere uitstraling

Daarnaast wordt het terrein van 'Groot Graffel' de komende jaren anders ingedeeld. Ook de gebouwen met andere afdelingen worden gerenoveerd en er komt een sport- en beweegpark waar iedereen straks gebruik van kan maken.
Want in plaats van verscholen in de bossen, wil de organisatie zichtbaar worden in de samenleving. "Wat je nu ziet aan de randen van het terrein is dat het redelijk afgesloten is. Dat betekent dat veel mensen die hier langskomen geen idee hebben wat hier gebeurt."
Het werkcafé, een restaurant waar patiënten werken in het kader van hun behandeling, wordt straks verplaatst naar de voorkant van het terrein. "Dat betekent dat je echt aan de buitenkant al ziet dat je hier welkom bent en hier dingen te doen zijn." Ook komt er een winkel en een ruimte voor bijeenkomsten.

Toekomstdroom

GGNet verwacht medio 2022 te starten met de nieuwbouw. "Mijn droom is dat als je hier over twee jaar komt, je het niet meer hebt over 'de instelling'. Daarmee probeer ik te zeggen: ik hoop dat het een terrein wordt voor iedereen en niet alleen van de mensen waarmee het tijdelijk geestelijk niet goed gaat."
Volgens Van Gaalen-Werner is die stap heel belangrijk. "Psychiatrie is niet iets van een bepaald groepje mensen. Ook met jou of mij, je buurvrouw of buurman kan het even niet goed gaan en dan kan het nodig zijn dat je op een plek komt waar je dat evenwicht terug kan vinden. Dus het is enorm belangrijk dat we onderdeel zijn van het leven in de maatschappij."