Nieuws

Sjaan ligt met corona in ziekenhuis: 'Nu ga ik me zeker laten vaccineren'

Coronapatiënt Sjaan van de Logt: "ik ben ontzettend geschrokken dat ik er zo ziek van werd'.
Coronapatiënt Sjaan van de Logt: "ik ben ontzettend geschrokken dat ik er zo ziek van werd'. © Omroep Gelderland
EDE - Het is hard werken op de corona-afdeling van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, waar zowel gevaccineerde als ongevaccineerde patiënten liggen. "We maken geen onderscheid in zorg, maar ik gun het patiënten zo erg om niet zo ziek te worden."
Sjaan van de Logt uit Veenendaal zit met een zuurstofbrilletje in haar neus op de stoel naast haar bed. Ze is herstellende van de coronabesmetting en ligt nog in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
“Ik ben ontzettend geschrokken dat ik er zo ziek van werd. Ik was niet gevaccineerd. Omdat ik gewoon niet goed wist of ik dat moest doen of niet. Maar ik ben zo ontzettend benauwd geweest. Ik moest bloed ophoesten. Vreselijk. Ik ga me nu zeker laten vaccineren.”
Bekijk hier hoe het eraan toe ging bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Gevaccineerd en toch met corona in het ziekenhuis: 'Ik ben me rot geschrokken hoe ziek ik werd'
Verpleegkundige Mirjam van de Bovenkamp verzorgt haar. Ze werkt normaal gesproken op de long- en cardiologieafdeling, nu is ze covid-verpleegkundige en moet ze long en cardiologie 'erbij' doen.
"Mensen zijn echt zieker dan mijn normale patiënten. We voelen echt wel een soort spanning onder de collega’s, ook omdat we coronapatiënten verzorgen met aandoeningen die ik niet zo goed ken", vertelt ze.

'Zo gegund om niet zo ziek te worden'

Mirjam loopt samen met haar collega Linda Stremler kamer in, kamer uit. Linda staat een infuus klaar te maken. Vindt ze het lastig, werken met ongevaccineerde patiënten? “Nee, we maken geen onderscheid in zorg, maar ik had het de patiënt zelf zo erg gegund om niet zo ziek te worden."
Coronaverpleegkundige Mirjam van de Bovenkamp: "Mensen zijn echt zieker dan mijn normale patiënten"
Coronaverpleegkundige Mirjam van de Bovenkamp: "Mensen zijn echt zieker dan mijn normale patiënten" © Omroep Gelderland
De twee verpleegkundigen zijn normaal gesproken ook collega's van elkaar, op de long- en cardiologieafdeling. Maar van dat team is nog maar weinig over. Mirjam: "Ons eigen team ligt uit elkaar, omdat we hier moeten inspringen. Uit allerlei hoeken moet er personeel komen, dat is schakelen en kost wel energie. Dus ik hoop dat vanavond kabinet wel maatregelen aankondigt die werken.”

'Het knelt'

Dat mensen zoals Mirjam en Linda niet of nauwelijks op hun eigen afdeling kunnen werken, zorgt ervoor dat dáár andere zorg niet door kan gaan, vertelt longarts Karen Oud. "Over een zwart scenario wil ik het niet hebben, maar we moeten wel keuzes maken welke zorg we leveren. Wat gaat door en wat niet? Zolang we die keuzes nog kunnen maken, zitten we niet in het zwarte scenario", zegt Oud.
"Maar het is wel zorgelijk want je wilt zoveel mogelijk gewone zorg door laten gaan, maar daar knelt het. Het is heel vervelend als je mensen moet afbellen. Je stelt dingen uit waarvan je denkt: het kan net. Mensen hebben daar wel begrip voor, maar ze lopen wel door met pijn en klachten."
Om de situatie in de ziekenhuizen te verlichten, kondigt het kabinet vanavond waarschijnlijk weer een pakket met maatregelen aan. Oud: "Ik ben natuurlijk niet blij met maatregelen op zich, maar het is echt onvermijdelijk dat ze komen. De vraag is of dit voldoende is. Dat gaan we hier in het ziekenhuis over week of twee merken."