Nieuws

Maximaal vier mensen op visite: 'Dat bepaal ik zelf wel'

Houden we ons aan het advies om maximaal vier bezoekers te ontvangen?
Houden we ons aan het advies om maximaal vier bezoekers te ontvangen? © ANP
ARNHEM - Het demissionaire kabinet kondigt vanavond vermoedelijk weer aan dat het advies is thuis maximaal vier mensen te ontvangen. Nu het grootste deel van de mensen gevaccineerd is, lijkt het draagvlak dat advies na te leven flink afgenomen te zijn.
Omroep Gelderland legde haar volgers op Facebook een stelling voor: 'Vier mensen bij mij thuis, ik houd mij er netjes aan'. Uit de reacties blijkt dat het merendeel van de Omroep Gelderland-volgers het advies niet op lijkt te volgen.
Vooral het argument dat de meeste mensen zijn gevaccineerd lijkt een reden waarom mensen best meer dan vier bezoekers willen ontvangen. Dat vindt ook Margé: "Nee, hoor. Wij hebben allemaal prikken gehad." Daphne is het met haar eens: "Het was toch 'gevaccineerd is terug naar normaal?'"

'Bepaal ik zelf wel'

Anita vindt dat mensen thuis zelf mogen bepalen hoeveel mensen ze ontvangen. "Dat bepaal ik zelf wel, bovendien is iedereen gevaccineerd van mijn familie en vrienden." Martijn doet er zelfs nog een schepje bovenop: "Tuurlijk niet, gewoon de hut volgooien." Angelique vindt dat het kabinet er niets over te zeggen heeft. "Zolang het kabinet mijn hypotheek niet betaalt, bepaal ik altijd zelf nog wel wie ik in m'n huis laat."
Een klein aantal volgers wil zich wel houden aan het advies dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond vermoedelijk geven. "Zeer verstandig", zegt Riet. Ook Paul ontvangt niet meer dan vier bezoekers vanaf morgenavond: "Prima hoor, alle beetjes helpen. Samen krijgen we corona eronder!"

Verjaardagen

Mensen lijken moeite te hebben dat ze hun verjaardag niet meer kunnen vieren zoals ze dat gewend zijn, zo ook Paulien. "Ik ben zo klaar met vijf dagen doen over één verjaardag. Willen ze niet, dan komen ze niet. Willen ze wel, dan komen ze wel."
Kelly is het daarmee eens: "Leuk man, kan ik net als vorig jaar tegen mijn dochtertje zeggen dat ze geen kinderfeestje kan vieren door die lockdown. En bedankt!" Ook Carola haar zoon viert dit jaar 'gewoon' zijn verjaardag. "Hij wordt 11 jaar. We hebben een kleine familie en zijn allemaal ingeënt. Ze komen dit jaar maar gewoon lekker de verjaardag vieren!"

Zie ook: