Nieuws

Stadstheater in Arnhem krijgt kleine beurt van 54,5 miljoen euro

Het Arnhemse Stadstheater.
Het Arnhemse Stadstheater. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse Stadstheater wordt gedeeltelijk opgeknapt. De grote zaal en het monument worden gerenoveerd, maar voor de kleine zaal en kantoren is geen geld. Ook voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans wordt geen plek gemaakt in het Stadstheater.
Dat voorstel stuurt het college vrijdag richting de gemeenteraad. Deze kleinere opknapbeurt kost 54,5 miljoen euro. Dat is minder dan het oorspronkelijke plan, waarbij het Stadstheater volledig zou worden opgeknapt, inclusief huisvesting voor de gezelschappen. Dat werd afgeschoten omdat het over de 100 miljoen euro heen zou gaan.

'Risico op noodgedwongen sluiting'

De huisvesting van Introdans en Oostpool voldoet niet meer, als het gaat om werkomstandigheden en toegankelijkheid, erkent wethouder Cathelijne Bouwkamp. Ook zou die de artistieke groei en ambitie remmen. Er zijn momenteel alleen niet voldoende middelen beschikbaar om toekomstbestendige huisvesting voor hen te realiseren, concludeert de wethouder. Wel wil zij 250.00 euro per jaar vrijmaken om daaraan bij te dragen. De provincie belooft eenmalig 2 miljoen euro.
Als er niet voldoende extra financiële middelen worden gevonden, kan hun toekomstperspectief in het geding komen, constateert de wethouder. "Dit brengt grote onzekerheid met zich mee." Mochten besluiten daarover niet op korte termijn worden genomen 'bestaat het risico dat zij noodgedwongen hun deuren moeten sluiten'.
Bouwkamp snapt dat de teleurstelling bij het theater en de gezelschappen groot is. "Binnen deze financiële kaders zijn echter scherpe keuzes en prioritering nodig om verder te kunnen."

'Onmisbare plek' niet opgeknapt

De grote zaal die nu wordt opgeknapt is belangrijk om 'belangwekkende landelijke producties' neer te kunnen zetten, ziet Bouwkamp. Hoewel zij de kleine zaal beschrijft als 'een onmisbare plek voor jonge makers en gezelschappen', wordt die nu dus niet aangepakt. Welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn, wil de wethouder nog onderzoeken.
Dat de kantoren niet meegenomen worden, betekent een verlies van werkplekken op de huidige locatie, schrijft Bouwkamp. Ook oplossingen daarvoor, moeten nog bekeken worden.

Zie ook: