Nieuws

Doetinchem strijdt tegen jongerenoverlast in Overstegen

De tekst 'Pak ons dan' op de muur van de basisschool in de wijk
De tekst 'Pak ons dan' op de muur van de basisschool in de wijk © Buurtbewoner Overstegen
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem wil een aantal maatregelen nemen om de overlast van jongeren rondom de basisschool in de wijk Overstegen te verminderen. Volgens de gemeente gedragen de jongeren zich beter, maar aan de andere kant zijn er ook brandstichtingen die het gevoel van onveiligheid in de buurt vergroten
“De laatste maanden is het rustiger, zijn er minder meldingen van overlast en worden andere dingen gemeld dan een jaar geleden”, schrijft de gemeente in een brief aan buurtbewoners rond de basisschool. “Jongerenwerkers hebben contact met de jongeren die nu naar het schoolplein komen. Ze zijn in gesprek over het gedrag en de impact die dit heeft op de buurt”, aldus de gemeente.

Excessen en incidenten

Buurtbewoner Astrid Huntink herkent zich niet in het door de gemeente geschetste beeld. Ze haalt een voorbeeld van maandagavond aan, toen een groepje jongeren zorgde voor geschreeuw en lawaai op het schoolplein. “Ik ben op een afstandje gaan kijken, maar ze begonnen me uit te dagen door te roepen 'kom dan, kom dan.' Ik kreeg een tirade dat ik mij nergens mee moest bemoeien. En dat ze alle rechten hadden." Buurtbewoners boden vorige maand nog een petitie aan bij de gemeenteraad met de vraag om maatregelen tegen de overlast.

'Groepsaanpak werpt vruchten af'

Rondom de school worden de komende tijd vervallen bankjes opgeknapt en komt er een hek om het deel van het schoolplein. Politie en boa’s blijven extra rondes in de wijk doen. Ook de groepsaanpak voor jongeren gaat door. “Wij zien dat de aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen”, laat de gemeente in een bericht aan de gemeenteraad weten. “De grootte van de groep jongeren is afgenomen en het gedrag van de jongeren is niet meer zoals dat was.”
Huntink heeft weinig vertrouwen in de groepsaanpak: “Dit kregen we vorig jaar ook al te horen en we zijn er maar weinig verder mee gekomen. Wij vragen om een jeugdtoezichthouder die ook in de avonduren een oogje in het zeil kan houden, maar die krijgen we niet.”
Bij de flats rond de basisschool wordt ook regelmatig overlast ervaren en voelen veel buurtbewoners zich met name in de avonduren onveilig. Zo brandde er dit jaar nog een scooter en een taxibusje uit en raakte een portiek zwaar beschadigd door brandstichting. Woningcorporatie Sité gaat in de flats zorgen voor betere verlichting, een rookmeldingssysteem en een camerasysteem bij de ingang.

Werkgroep

De gemeente gaat ook een werkgroep oprichten, waarin buurtbewoners, jongeren, gebruikers van de basisschool en professionals met elkaar kunnen toewerken naar een prettige plek voor jong en oud. “Daar ben ik wel positief over”, zegt Huntink. “Maar we willen wel met iemand aan tafel zitten die ook daadwerkelijk beslissingen kan nemen en daadkrachtig is. Wij willen als buurtbewoners vooruit en daarbij moet het niet alleen blijven bij praten, praten, praten.”

Zie ook: