Nieuws

Opvang asielzoekers blijft groot probleem, meerdere gemeenten in gesprek

Vluchtelingen op Heumensoord.
Vluchtelingen op Heumensoord. © ANP
ARNHEM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is in gesprek met zo'n tien Gelderse gemeenten over extra opvangplekken voor vluchtelingen. Het is de bedoeling dat deze voor langere tijd onderdak kunnen bieden aan asielzoekers. De organisatie is blij met de Gelderse hulp, maar de nood blijft hoog.
Gelderland is al jaren een provincie die naar verhouding behoorlijk wat opvangplekken levert, zegt Carmen Schothuis van het COA. "En in de opvang voor noodlocaties zien we dit nu dus ook terugkomen. Gelderland pakt de handschoen zeker op, daar zijn we blij mee."
Met welke gemeenten het COA op dit moment in gesprek is kan ze nog niet zeggen. "Maar het ziet er ernaar uit dat de opvang ook voor langere tijd is."

Hotel en cruiseschip

Vanuit Den Haag klonk in oktober een dringende oproep aan gemeenten om extra opvangplekken beschikbaar te stellen. De opvanglocatie in Ter Apel liep vol met nieuwe mensen terwijl de doorstroom uitbleef. Sindsdien is er in Gelderland op drie plekken extra noodopvang bijgekomen: in het Fletcher Hotel in Vierhouten, op een cruiseschip in Arnhem en in een oud klooster in Duiven.

'We zijn er nog lang niet'

Lenie van Goor, regiomanager asiel Vluchtelingenwerk Oost, is blij dat Gelderse gemeenten steeds meer plekken beschikbaar stellen. "Er zit nu wat beweging in. Maar, we zijn er nog lang niet."
Ze doelt met name op de tijdelijkheid van veel opvanglocaties. "We hopen niet dat mensen straks weer vier of vijf keer moeten verhuizen voordat ze in een azc terecht kunnen. Het is echt belangrijk om nu ook op middellange en lange termijn te kijken. Hoe komen we de winter door, en de periode daarna?"

Statushouders

Mocht de opvang op een plek als Heumensoord toch verlengd worden, moet er bijvoorbeeld nu al nagedacht worden over aanpassingen, zegt ze. "En het aantal statushouders dat azc-plekken bezet houdt is ook een probleem. Daardoor loopt het ook vast."

Waar worden nu of binnenkort vluchtelingen opgevangen in Gelderland?

  • Harskamp: maximaal 750 personen tot 1 december
  • Heumensoord: maximaal 1000 personen tot 1 januari
  • Dodewaard: maximaal 400 vluchtelingen op twee riviercruiseschepen voor maximaal zes maanden
  • Vierhouten: 80 vluchtelingen in Fletcher Hotel tot 5 januari
  • Duiven: maximaal 50 jongeren van 13 tot 17 jaar in het oude klooster Regina Pacis tot eind april 2022.
  • Arnhem: 200 vluchtelingen op een cruiseschip ter hoogte van de Nieuwe Kade voor maximaal zes maanden. En 100 extra vluchtelingen op het azc aan de Groningersingel voor één tot twee jaar.