Nieuws

Gaan we ons aan een lockdown houden? 'Als de noodzaak maar duidelijk is'

Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens een debat over het coronavirus.
Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens een debat over het coronavirus. © ANP
ARNHEM - Hoe bereid zijn we in Gelderland nog om mee te werken aan een lockdown? Op de stelling 'ik wil niet nóg een lockdown' op de social media van Omroep Gelderland is veel gereageerd. We legden de kwestie ook voor aan een gedragspsycholoog. "Veel mensen dachten dat alles weer kon."
Deze ochtend lekte het OMT-advies uit waarin zij het kabinet adviseren om een lockdown van twee weken in te voeren. De cultuurbranche reageerde woedend. Tegelijkertijd bereikt het aantal besmettingen een recordhoogte. Het zorgt voor wisselende meningen. Alle berichten over het coronabeleid op de social media van Omroep Gelderland roepen veel uitgesproken reacties op. Deze stelling bleek geen uitzondering.

'Hangt af van de uitleg'

Veel reacties zijn vervuld van woede. "Het kabinet legt het probleem bij de bevolking", typt Gerri bijvoorbeeld. "Maar ik denk dat het kabinet het grootste probleem is. Ze hebben alles in de zorg kapot bezuinigd en de zorgverzekeraars aan hoge winsten geholpen. Dus geef niet ons de schuld."
Gedragspsycholoog Kevin de Goede begrijpt de frustraties wel. "Het is ook lastig uit te leggen", stelt hij. "Eerst mocht alles weer en nu dreigt er een lockdown. De overheid heeft ook vaak gewisseld van boodschap. De bereidheid om de regels te volgen hangt af van de uitleg die erbij gegeven wordt. Het huidige aantal besmettingen verhoogt de urgentie. Het is nog speculeren of er een lockdown komt, maar ik verwacht dat de meeste Nederlanders zo'n lockdown net zo lijdzaam ondergaan als de vorige. Als de noodzaak maar duidelijk is."
Het ziekenhuis personeel is aan het eind van hun latijn
Op social media reageren ook mensen die oog hebben voor die urgentie. "Zou niet weten hoe het anders moet", tikt Monique bijvoorbeeld. "De ziekenhuizen liggen weer vol en de zorg is weer afgeschaald. Het ziekenhuis personeel is aan het eind van hun latijn. Wat we al die tijd hebben kunnen voorkomen (code zwart) is nu heel dichtbij."

Geen hooivorken

De Goede benadrukt nog eens het belang van de boodschap. "Het probleem is dat veel mensen zich veilig waanden", legt hij uit. "Zij dachten dat na de dubbele vaccinatie alles weer kon. Dat ze geen rekening hoefden te houden met de basisregels en dat het probleem bij de kleine groep niet-gevaccineerde mensen lag. Nu blijkt het ingewikkelder te zijn dan dat. Dat is lastig uit te leggen, maar niet onmogelijk. Zolang maar duidelijk is dat er ingegrepen moet worden, omdat de ziekenhuizen anders overlopen. Ik verwacht dan ook dat het kabinet daarop hamert en de basisregels voor iedereen benadrukt."
Het gedrag thuis moet anders
De Goede verwacht dus niet dat mensen met hooivorken de straat opgaan bij een eventuele lockdown. "Al is de boze reactie vanuit de horeca en evenementensector logisch", zegt hij. "Veel Nederlanders zullen boos reageren, maar uiteindelijk mild genoeg zijn om zich aan de regels te houden. Al weet ik niet of dat bij een avondklok ook zo zou zijn."

'Gebrek aan discipline'

Een eventuele lockdown zal dus wel geaccepteerd worden door de Nederlanders. Toch vinden sommige social media-gebruikers dat er nog wel wat aan het gedrag schort. "Het grootste probleem is toch gebrek aan discipline", reageert Erik. "Daarom komen we steeds weer in de golven."
Kevin de Goede beaamt dat. "In het openbaar zal iedereen zich netjes aan alle maatregelen houden", zegt hij. "Dus ook de anderhalve meter en de mondkapjes. Achter de voordeur is dat anders. Daar vinden mensen het lastig om hun dierbaren op afstand te houden en gaan veel Nederlanders hun eigen gang. Het gedrag thuis moet anders. Dat is voor het kabinet lastig uit te leggen, maar niet onmogelijk."

Zie ook: