Nieuws

Stevige coronamaatregelen komen voor de ziekenhuizen geen minuut te vroeg

Een verpleegkundige op de ic bij een coronapatiënt.
Een verpleegkundige op de ic bij een coronapatiënt. © archief Omroep Gelderland
TIEL - Het kabinet moet nu ingrijpen, voordat het in de ziekenhuizen écht niet meer gaat. “We lijken steeds te kijken naar wat er gebeurt, zodat we alleen nog de puinhoop kunnen aanvegen, in plaats van dat er stevig ingegrepen wordt om te zorgen dat we niet in een infarct terechtkomen”, zegt een woordvoerder van ziekenhuis Rivierenland. De plannen voor code zwart worden ondertussen al afgestoft.
De coronazorg vraagt weer het uiterste van de Gelderse ziekenhuizen en daarom worden ook de behandelingen en operaties van niet-covidpatiënten wéér uitgesteld. Het Slingeland in Doetinchem doet op dit moment alleen nog maar echt urgente zorg, die binnen zes weken gedaan moet worden. Al het andere wordt uitgesteld.
“Als jij gepland staat voor een heupoperatie, of welke andere operatie dan ook, dan is het verschrikkelijk als die afgezegd moet worden. Je bent er zenuwachtig voor, je hebt er van alles voor geregeld”, houdt de woordvoerder voor.

Klachten ernstiger bij uitstel

Ook ziekenhuis Rivierenland in Tiel moest operaties afzeggen of plande ze überhaupt niet meer in: je kan maar beter geen beloftes doen die je niet kan waarmaken. “Maar als je zorg steeds maar uitstelt, worden sommige klachten uiteindelijk vanzelf zeer ernstig. We zien dat terug in het feit dat patiënten die bij ons opgenomen worden, vaak veel zieker zijn dan voor de pandemie. Daarnaast wordt er wat ons betreft ook veel te weinig gesproken over de effecten die de uitgestelde zorg heeft: mensen die niet of nauwelijks kunnen functioneren in hun gezin en op hun werk, mensen die dagelijks pijn hebben en het invaliderende effect daarvan.”
Volgens de ziekenhuizen moet het kabinet dus nu ingrijpen om nog erger te voorkomen. In Limburg wordt al gerept over een 'lokale code zwart'. In Gelderland is het nog niet zo ver, maar bijvoorbeeld in Tiel zijn de mensen die daarbij betrokken zijn, alweer bij elkaar gekomen om de scenario's door te spreken voor het geval het zo ver komt.

Puinhoop

“Onze oproep aan het kabinet is: zorg dat die landelijke spreiding van coronapatiënten weer optimaal is, voer de maatregelen sneller in en zorg voor stevigere maatregelen. We lijken steeds te kijken naar wat er gebeurt, zodat we alleen nog de puinhoop kunnen aanvegen, in plaats van dat er stevig ingegrepen wordt om te zorgen dat we niet in een infarct terechtkomen”, zegt ziekenhuis Rivierenland fel.
Of een korte, beperkte lockdown zoals vandaag vermoedelijk wordt aangekondigd, gaat helpen? “De effecten daarvan zijn pas over 2 tot 3 weken zichtbaar in de ziekenhuizen. Kunnen we in de tussentijd alles en iedereen hier goed blijven helpen? We hebben daar alles op ingericht, maar het is de vraag hoe het in de praktijk uitpakt”, meent Rijnstate.
Omroep Gelderland maakte eind oktober een uitlegvideo over waarom de ziekenhuizen alarm slaan over de oplopende coronabesmettingen:
Dit is waarom de ziekenhuizen nu alwéér alarm slaan

Zie ook: