Achterhoek / Arnhem en omstreken

Samantha moest en zou trouwen: 'Mijn achternaam deed me altijd een beetje pijn'

Robin en Samantha zeggen 'ja'.
Robin en Samantha zeggen 'ja'. © Sharon Hoeve
HUISSEN - Als klein meisje was het al haar grote droom om te trouwen en kinderen te krijgen. Juist omdat haar eigen jeugd heel anders liep dan bij een 'normaal' gezin. Maar Samantha Emnes (40) uit Huissen had geen geld meer voor een huwelijk na de komst van haar dochter en zoon.
"Toen ik vijf jaar was zijn mijn ouders gescheiden", vertelt Samantha. Haar biologische moeder kreeg een nieuwe relatie en al snel volgden er nog twee kinderen. Maar de zorg voor de kinderen lag niet bij de ouders. Samantha: "Toen mijn zusje werd geboren was ik zeven jaar, maar ik zorgde eigenlijk volledig voor mijn kleinere zusje. Ik ging destijds bijvoorbeeld niet eens naar school."

Uit huis geplaatst

De moeder van Samantha gebruikte drugs, wat aan het licht kwam toen de jongste werd geboren. Hierdoor werden de drie jonge kinderen uit huis geplaatst. Het moment dat de kinderen bij hun moeder werden weggehaald, herinnert Samantha zich nog goed: "Ik weet nog dat mijn moeder als laatste naar mij riep: let op je zusje!" Die boodschap nam Samantha heel letterlijk.
Toen de drie kinderen in een pleeggezin terecht kwamen, moest Samantha erg wennen. Het meedraaien in een normaal gezinsleven was voor haar volledig nieuw. "Ik kon mijn draai niet makkelijk vinden", vertelt ze. "Ik heb mijn biologische ouders echt gekend, mijn broertje en zusje niet. Dus die zien ook hun pleegouders als hun papa en mama." Samantha zegt dat ze altijd een beetje zoekende is gebleven waar ze bij hoorde. "Ik miste iets van mezelf."

Hormonen spuiten

Het familiegeluk vond Samantha 20 jaar geleden toen ze Robin leerde kennen in de supermarkt waar ze beiden werkten. De wens om een gezin te stichten en kinderen te krijgen was erg groot. Maar helaas bleek dat voor het koppel minder makkelijk dan gedacht. "Ik bleek geen normale cyclus te hebben en moest daarvoor hormonen spuiten. Dat doet mentaal wel wat met je."
Een jarenlang traject met hormoonbehandelingen volgde en destijds werd dit niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dus toen het gezin compleet was met een dochter en een zoon, was er geen geld meer voor een huwelijk.
"Ik vind het heel belangrijk dat ik dezelfde achternaam draag als van de man van wie ik hou en dezelfde achternaam heb als mijn kindjes", zegt Samantha. "Mijn achternaam heeft mij altijd een beetje pijn gedaan. Het komt van de familie die er niet voor ons is geweest of ons heeft opgevangen."
Ze wil niets liever dan de naam van de vader van haar kinderen dragen zodat ze als gezin allemaal hetzelfde heten. "Je kan het nooit helemaal afsluiten, maar ik denk wel dat dit het puzzeltje compleet maakt. "
Trouwen was voor dit koppel alleen maar een droom. Dus trok Samantha uit Huissen de stoute schoenen aan en gaf zich op voor het Omroep Gelderland-programma JA ik wil NU!
En hoe die bijzondere dag verliep zie je hieronder.
JA ik wil NU! - Robin en Samantha