Nieuws

'Effect van stress te zien in het brein', Nijmeegs onderzoek naar hersenen dertigers

De Nijmeegse Korrie (37) doet mee aan het onderzoek.
De Nijmeegse Korrie (37) doet mee aan het onderzoek. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - "Je ziet de nasleep van stress in gebieden van het brein", legt onderzoeker Koen Haak uit. Hij zit midden in een omvangrijk onderzoek naar de hersenen van dertigers. Vijfhonderd deelnemers worden gevolgd om erachter te komen hoe hun brein functioneert. Ook de Nijmeegse Korrie (37) doet mee: "Ik stond er voor het onderzoek niet genoeg bij stil; het besef hoeveel invloed je brein heeft op alles."
Mensen in de dertig zitten in een turbulente periode van hun leven. Daarom is volgens de onderzoekers van Healthy Brain Study in Nijmegen dit project gestart. "Het is een periode waar mensen veelal op zichzelf wonen, een huis kopen of huren en soms kiezen voor de komst van kinderen", vertelt projectmanager Lucy Overbeek. Onderzoekers zijn nieuwsgierig wat deze periode voor effect heeft op het brein.
Bekijk hoe het onderzoek werkt:
'Effect van stress te zien in het brein', Nijmeegs onderzoek naar hersenen dertigers

Dertigers hebben stressvol bestaan

Of het dertigersbestaan een stressvolle tijd is, daar heeft Haak een duidelijk antwoord op: "Ja". Daarom is deze groep in zijn ogen interessant. De dertiger maakt belangrijke keuzes en de onderzoeker is nieuwsgierig hoe het brein daarop reageert.
Met zijn expertise van MRI-scans vertelt hij dat je ook kan zien in het brein of er een mate van stress is geweest. "Effecten van stress zijn te zien in het brein." Van stress weten we dat dit het brein beïnvloedt in hoe we denken en hoe we ons voelen. Wij willen dus echt kijken hoe dit nu eigenlijk komt.", voegt collega Overbeek toe.
De onderzoeksvragen gaan ook over het fit blijven van een dertiger, stress en het voorkomen van een burn-out. Door veel data te analyseren, hoopt het onderzoeksteam erachter te komen hoe het brein reageert en waarom de ene persoon wel stress ervaart en de ander niet.

Nog 500 deelnemers gezocht

Het onderzoek is nog niet afgerond, want er zijn nog niet genoeg deelnemers. In totaal zijn er 1000 nodig. De onderzoekers zijn in de omgeving van Nijmegen op zoek naar nog 500 gezonde dertigers die willen meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich via deze link opgeven.
Iedere deelnemer krijgt drie meetmomenten in een jaar tijd. Daartussen zit steeds zo'n vier maanden tijd. Er worden elke keer analyses gemaakt van hun bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel.
De resultaten geven volgens Overbeek de dynamiek van het lichaam weer. "Door deze resultaten te combineren met de resultaten van andere metingen die ook drie keer in één jaar tijd bij de deelnemers zijn verricht, zoals hersenscans en cognitieve taken, ontrafelen we de dynamische wisselwerking tussen onze hersenen en ons lichaam", legt de projectmanager uit.

MRI-scan

Door de MRI-scan gaan, vond Korrie wel even spannend. "Je hoopt toch dat het er goed uitziet." Toch heeft ze het er voor over voor het onderzoek. "Gelukkig zag het er goed uit", vertelt de Nijmeegse lachend.
Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar het dertigersbrein is afgerond. "Door zoveel gegevens te verzamelen, creëer je een databron voor de toekomst. Door deze data te analyseren, kunnen meerdere onderzoekers hier straks baat bij hebben", besluit Haak.