Nieuws

Provincie stopt miljoenen in Ochtense uiterwaarden

Herma van Dijkhuizen aan de Waal bij Ochten.
Herma van Dijkhuizen aan de Waal bij Ochten. © Omroep Gelderland
OCHTEN - Een mooie opsteker voor Neder-Betuwe. Met het vaststellen van de begroting van de provincie Gelderland wordt alvast ruim twee miljoen euro uitgetrokken om de uiterwaarden bij Ochten opnieuw in te richten. Het project om toerisme en recreatie bij het dorp een boost te geven, moet uiteindelijk zo'n 5,7 miljoen gaan kosten, waarvan de provincie het leeuwendeel betaalt.
Voor wethouder Herma van Dijkhuizen is het bekend terrein. De Ochtense is vaak met de hond in de uiterwaarden bij haar dorp te vinden. "Ik loop hier dagelijks", zegt ze. "Het is prachtig struinen; uitgestrekt, rust en prachtige plaatjes. Een pareltje van de gemeente Neder-Betuwe. Vooral mensen met een hond weten al hoe mooi het is, anderen moeten dat nog gaan ontdekken."
En daar gaat de provincie bij helpen. Met de aanstaande dijkversterking komt er een flinke opwaardering van het hele gebied rond de oude veerhaven. Er staan onder meer nieuwe wandelpaden, een nevengeul, een recreatiestrandje en een aanlegsteiger op het programma. Er wordt nog onderzocht of hier ook energie opgewekt kan worden uit waterkracht.
Kijk hier naar de reactie van wethouder Herma van Dijkhuizen:
Provincie stopt miljoenen in Ochtense uiterwaarden

Steun provincie onontbeerlijk

Verwachtte kosten van de herinrichting: 5,7 miljoen euro, waarvan de provincie met 3,7 miljoen het leeuwendeel voor haar rekening neemt. De steun van de provincie bij dit soort projecten is onontbeerlijk, stelt de wethouder.
"In het kader van recreatie en toerisme en het ontwikkelen van je gemeente is dit natuurlijk fantastisch", zegt zij. "Dit zijn lastige trajecten met veel partijen. Ook qua vergunningverlening en financiën kun je dit als gemeente nooit alleen trekken."
De uitvoering van het project is in handen van het waterschap en moet gelijk op gaan met de dijkersterking in het gebied die voor 2023 en 2024 gepland is.