Nieuws

Theaters en bioscopen mogelijk weer dicht: 'Dat zou desastreus zijn'

Wat het OMT betreft kijken ook gevaccineerde bioscoopliefhebbers voorlopig thuis op de bank naar films.
Wat het OMT betreft kijken ook gevaccineerde bioscoopliefhebbers voorlopig thuis op de bank naar films. © ANP
DOETINCHEM - Er wordt vanuit de cultuursector woedend gereageerd op het uitgelekte OMT-advies waarin staat dat een tijdelijke lockdown van twee weken noodzakelijk is. Volgens poppodia en theaters raken de mogelijke maatregelen het verkeerde doel. "Het is desastreus voor zowel theaters, artiesten als publiek."
Donderdagochtend lekte het advies van het Outbreak Management Team (OMT) uit. Als het kabinet dit volgt, worden evenementen geschrapt en moeten bioscopen, poppodia en theaters dicht. Hier is nog geen definitieve beslissing over genomen.

'Emmer loopt over'

Charles Droste is directeur van Schouwburg Amphion in Doetinchem. Hij is niet blij met het OMT-advies. "Wrang dat theaters en bioscopen nu weer genoemd worden", reageert hij tegenover Omroep Gelderland.
"Terwijl juist in onze sector er honderd procent op de QR-code wordt gecontroleerd. Ons publiek gedraagt zich keurig, wij hebben geen hossende massa's in de zalen. In het verleden bleek al uit bron- en contactonderzoek dat theaters niet de besmettingshaarden zijn. Telkens als we net weer op weg zijn, wordt er op de rem getrapt en slaan we met de neus tegen de voorruit."
Droste maakt zich zorgen om de voorstellingen die al gepland staan de komende weken. "Het is desastreus. Zowel voor theaters, artiesten als publiek. De komende weken hebben we zes uitverkochte Sinterklaasvoorstellingen staan. Die zijn niet te verplaatsen. Sowieso zit het hele komende voorjaar al vol met premières en voorstellingen die al verplaatst zijn. De emmer loopt over. Het is ook vreselijk voor bezoekers die net het theater weer weten te vinden. Die worden terughoudend om een kaartje te kopen en zo de Netflixbanken weer ingeduwd."
Het lijkt wel of het OMT denkt dat we er alleen maar zijn voor vrije tijd
"Ik hoop dat het kabinet het advies van het OMT niet overneemt", zegt Mirjam Barendregt. Ze is directeur van Theater Orpheus in Apeldoorn. "Het is niet fair. Laat ze gelijk maar de 2G-regel invoeren en niet pas over twee weken. Doe dat direct en zorg dat we niet dicht moeten. Nergens is aan te tonen dat de theatersector de brandhaard is. Wij controleren heel strikt. Ook op ieders identiteitsbewijs."
De 2G-regel houdt in dat mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze alleen getest zijn. Nu is het nog zo dat mensen bijvoorbeeld een café in kunnen als ze twee keer zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest.
"Het lijkt wel of het OMT denkt dat we er alleen maar zijn voor vrije tijd", vervolgt Barendregt. "We zijn een professionele sector waar duizenden mensen werkzaam in zijn. We zijn even groot als de bouwsector en groter dan de landbouw."

'Symboolpolitiek'

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reageert middels een persbericht. Ze delen de frustratie van Droste en Barendregt. "Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in de familiaire kring en horeca plaatsvinden", stelt VNPF. "Niet in poppodia of bij evenementen. Concerten en evenementen worden professioneel georganiseerd en het coronatoegangsbewijs wordt overal strikt gecontroleerd. Het afgelasten van programma's is symboolpolitiek. Het zorgt voor nieuwe onzekerheid in de wankele financiën in de popsector."
Het aanschaffen van een ticket wordt haast een valse belofte
Ook VNPF heeft oog voor het publiek. "Het aanschaffen van een ticket voor een concert of evenement wordt haast een valse belofte", zeggen ze. Volgens hen is er inmiddels 'al zoveel, zo vaak, verschoven, dat relatief veel publiek niet komt opdagen. Met alle gevolgen voor organisatoren, artiesten en horeca van dien'.
Omroep Gelderland vroeg ook de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) een reactie. Ze laten weten de persconferentie van vrijdag te willen afwachten.

'Grond in getrapt'

De VNPF pleit verder voor 'gerichte, intelligente, maatregelen in specifieke regio’s en bij doelgroepen waar aantoonbaar veel besmettingen zijn'.
Droste is ook persoonlijk teleurgesteld in het voornemen. "We controleren streng op de QR-code, omdat we dan weer uitverkochte zalen mogen hebben. Dankzij de vaccinaties zou corona niet erger moeten zijn dan een gewone griep. Dan denk ik: laat de mensen het maar krijgen."
"We worden elke keer de grond in getrapt", vult Barendregt tot slot aan. "Ik hoop dat het kabinet gaat staan voor de culturele sector en zegt: dit gaan we niet doen."