Stedendriehoek / Achterhoek

Buurt vreest bouw van 13 meter hoge bedrijfshal in dorpshart: 'Onmenselijk'

EERBEEK - Als je woont in een dorp waar drie grote papierfabrieken staan, dan kijk je niet meteen op van lawaai, geur of vrachtwagens. Veel inwoners van Eerbeek weten niet beter. Maar nu er plannen zijn om midden in een wijk een metershoog nieuw logistiek centrum te bouwen, is de maat vol.
Roelien Nalis staat in haar tuin aan de Loubergweg, ze wijst naar de overkant. “Hier wonen wij, en daar komt het logistiek centrum. Pal voor onze deur." Waar Nalis nu nog uitkijkt op een grote kale vlakte voor haar huis, zijn er plannen om voor haar deur een dertien meter hoog pand te bouwen.
Bewoners protesteerden zaterdag tegen de komst van het metershoge pand:
Eerbekenaren zitten niet te wachten op logistieke hub in woonwijk
Omwonenden van het Burgersterrein vrezen straks tegen een muur aan te kijken. "Het uitzicht is weg, het zonlicht is weg. Je woonplezier wordt er gewoon niet beter op. Het is eigenlijk onmenselijk, om zoiets voor huizen neer te zetten", aldus Nalis.

Een van de drie locaties

Samen met buurtbewoners is ze zaterdag samengekomen voor haar huis om andere dorpsbewoners te laten zien wat de impact is van zo'n nieuw pand van ruim 30.000 vierkante meter. Een kraan visualiseert hoe hoog de gevel straks gaat worden.
Het terrein voor de deur van Nalis is één van de drie locaties die de provincie op het oog heeft voor een nieuw logistiek centrum in Eerbeek. De papierfabrieken in het dorp willen daar straks goederen opslaan en overslaan. Het idee is dat door met elektrisch vervoer van en naar de fabrieken te rijden de overlast qua verkeer, geluid en geur voor dorpsbewoners vermindert.
Het is niet meer van deze tijd
Nu komt het transportverkeer in de Loubergweg doordeweeks rond 04.00 uur 's ochtends op gang. "Dat gaat dan door tot 's avonds met vrachtwagens." Nalis heeft er geen vertrouwen in dat alle logistiek in het dorp op korte termijn elektrisch wordt.
"En dan nog, je blijft het aanvoerende verkeer houden wat diesel rijdt. Het is alleen het verkeer tussen het logistiek centrum en tussen de bedrijven dat dat elektrisch wordt. Maar ze komen vanaf de snelweg hier naar toe, dan komen ze alsnog met die diesel vrachtwagens door de buurt."
Wie in Eerbeek woont weet dat de papierfabrieken in het dorp zitten. Toch heeft Nalis er voor gekozen om jaren geleden in Eerbeek te gaan wonen. "Dat wisten we ook, maar de tijden zijn wel veranderd. Het is niet meer van deze tijd om een logistiek centrum in het dorpshart te zetten. Daar heb je nu industrieterreinen en snelwegen voor."

Rand van het dorp

Ruim 100 buurtbewoners schreven recent een brief aan het provinciebestuur. Ze zien liever helemaal geen nieuw logistiek centrum in hun woonplaats, maar als dat toch nodig blijkt te zijn, dan is hun boodschap: bouw het aan de rand van het dorp.
Buurtbewoner Corine Kapenga legt uit: “Wij zeggen: creëer een win-winsituatie. Bouw het logistiek centrum aan de Kollergang, op het industrieterrein. Daar hoort een logistiek centrum thuis, dit is midden in het dorpshart, hier hoort woningbouw thuis.”

Locatiekeuze

Met een ludieke actie zaterdag hopen inwoners van Eerbeek hun brief kracht bij te zetten. In december buigt het provinciebestuur zich over de locatiekeuze. De bewoners hopen dat hun wensen en bedenkingen daarin meegenomen worden.
"Er is gewoon een hele goeie andere locatie, buiten de bebouwde kom, waar mensen er geen last van hebben. Dan moet je gewoon mensen voor laten gaan", besluit Nalis.
Eerbeek en Loenen staan bekend om hun papier en kartonindustrie. Eerbeek telt drie papierfabrieken, Loenen één. Grote bedrijven die er al honderden jaren zitten. Het dorp Eerbeek is in de loop der jaren om de fabrieken heen gebouwd. Ook zijn er veel bedrijven die met de industrie verwant zijn: transportbedrijven, verpakkingsbedrijven en onderhoudsdiensten.