Nieuws

UWV niet in beroep, doodzieke vrouw (28) krijgt hogere uitkering

UWV niet in beroep, doodzieke vrouw (28) krijgt hogere uitkering
UWV niet in beroep, doodzieke vrouw (28) krijgt hogere uitkering © ANP
ARNHEM - Het UWV gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem dat een 28-jarige Gelderse vrouw een hogere uitkering verdient. UWV erkent dat de vrouw de dupe is geworden van een knelpunt in de regelgeving en zegt "met instemming kennis te hebben genomen" van de uitspraak.
De rechtbank oordeelde woensdag dat de uitkeringsinstantie de wet te strikt heeft toegepast bij het berekenen van haar arbeidsongeschiktheidsuitkering. De vrouw kreeg daardoor maar 182,42 euro per maand.

Ernstig ziek

Ze begon onlangs na haar studie met werken. Maar na twee maanden werd bij haar een hersentumor geconstateerd, waardoor ze arbeidsongeschikt raakte. Even later werd ook een tumor in haar borst gevonden en de verwachting is dat de vrouw uiteindelijk aan de ziekte overlijdt. Omdat ze maar twee maanden had gewerkt, kreeg ze een lage uitkering.

Onredelijk en onwenselijk

"UWV heeft bij de behandeling van de zaak aangegeven dat ook wij vinden dat het onredelijk en onwenselijk is hoe laag de uitkering voor deze cliënt uitpakt, maar dat deze regelgeving geen hardheidsclausule kent die uitzonderingen mogelijk maakt", laat een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten. Ook geeft het UWV aan dat de uitspraak aansluit bij de behoefte om meer maatwerk te kunnen toepassen.