Nieuws

Foutje, bedankt: mensen krijgen verkeerde uitslag van coronatest

Mensen krijgen verkeerde uitslag van coronatest.
Mensen krijgen verkeerde uitslag van coronatest. © ANP
APELDOORN - Meerdere mensen hebben woensdag een verkeerde coronatestuitslag ontvangen, nadat ze getest waren bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Apeldoorn. De fout werd snel ontdekt en alle betrokkenen hebben inmiddels de juiste uitslag binnen.
De fout werd woensdag ontdekt toen bleek dat 25 zogenaamde COVID-19 PCR testen bij verwerking in het laboratorium van Gelre Ziekenhuize ten onrechte als positief of negatief gerapporteerd waren. Deze testen waren de avond ervoor afgenomen door de GGD in Apeldoorn.
Bij het hertesten van deze materialen bleken deze testen een andere uitslag te hebben.

Fout snel ontdekt

De GGD heeft, direct nadat de fout ontdekt werd, contact gezocht met alle betrokken. Een woordvoerder van de GGD zegt dat iedereen inmiddels weet van de fout en de goede uitslag in huis heeft.
Om precies te zijn ging het om twaalf monsters die positief hadden moeten zijn en dertien monsters die negatief hadden moeten zijn. De betrokkenen reageerden vol begrip, dan wel opgelucht, aldus de GGD, die de fout ‘heel vervelend’ vindt. "Al gaat het om een relatief zeer klein deel van het totale aantal testen."
Gelre Ziekenhuizen geeft aan de fout zeer te betreuren en dat hun laboratorium al het mogelijke doet een herhaling te voorkomen.