Nieuws

Gevreesd nieuw vuurwerkverbod is 'killing' voor de branche

Tijdens de vorige jaarwisseling mocht er ook al geen vuurwerk worden afgestoken.
Tijdens de vorige jaarwisseling mocht er ook al geen vuurwerk worden afgestoken. © ANP
ARNHEM - Voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod. Ondernemers in Gelderland zien dat absoluut niet zitten. Toch zou het zomaar kunnen, want het kabinet heeft corona-adviesgroep OMT gevraagd om te kijken of de maatregel nodig is. Den Haag is bang dat vuurwerkslachtoffers zorgen voor extra druk in de zorg.
“Ik zou het echt heel triest vinden. Te meer omdat ons een worst is voorgehouden. Als we allemaal ingeënt zouden zijn, dan zou alles weer kunnen”, zo laat vuurwerkhandelaar Jako Seventer uit Ede teleurgesteld weten.

'Het probleem neem je nu niet weg'

Ook in Huissen wordt met afschuw gereageerd. "Een verbod vinden we als vuurwerkliefhebbers onvoorstelbaar", benadrukt Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk. Volgens hem is het 'killing' voor de branche en zorgt een vuurwerkverbod niet voor minder druk op de spoedpost. "Het gaat vaak mis bij het illegale vuurwerk", weet hij, "dat probleem neem je nu niet weg."
Daphne Beauvois van Harrieboem Vuurwerk in Doetinchem wijst eveneens op de veiligheid. "Met een vuurwerkverbod gaan mensen zelf knutselen en er wordt vuurwerk geïmporteerd. Daar krijg je alleen maar meer ongelukken van", stelt ze.

'Ondernemers kijken met sterretjes in de hand toe'

De Roo deelt de mening van zijn collega. "Vorig jaar werd er tijdens het vuurwerkverbod ook al veel vuurwerk in Arnhem afgestoken. Mensen hebben dat op een illegale manier gekocht en steken dat af. Wij als ondernemers hebben daar last van en kijken langs de zijlijn toe met hooguit een pakje sterretjes in de hand. Daar zit een grote mate van oneerlijkheid in."
Vuurwerkhandelaren zijn al het maanden bezig met het voorwerk. Vorige maand rekende de vuurwerkbranche nog op een topjaar. "Iedereen wil knallen. Vorig jaar kon het niet, dus nu wil iedereen. Ik verwacht een hogere omzet van misschien wel dertig procent", jubelde vuurwerkverkoper Ronny Vos in Ulft toen.
Ook Leo Groeneveld van vuurwerkimporteur Lesli keek reikhalzend uit naar de jaarwisseling. Bekijk de reportage die Omroep Gelderland in oktober maakte:
Ook Seventer vertelt dat alles allang klaar ligt. "In oktober hebben we alle ladingen binnengekregen. De website is al klaar, maar mogelijk is alles dus weer voor niks geweest", stelt de vuurwerkhandelaar uit Ede, die zelf ook ziek is geweest. “Als het nodig is, dan is het nodig. Maar ze hadden beter de zorg kunnen opschalen dit jaar."

Vorig jaar ook al geen vuurwerk

Tijdens de vorige jaarwisseling gold ook al een vuurwerkverbod. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die voorzitter is van het Veiligheidsberaad, zei daar destijds over: "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten." Hij riep het kabinet op om dit jaar ook een vuurwerkverbod in te stellen.
Of dat daadwerkelijk gebeurt, moet dus nog blijken. De vuurwerkbranche wacht ondertussen gespannen af. "Het is een traditie die dreigt uit te sterven. We hopen dat deze discussie dit keer met een sisser afloopt", besluit De Roo.

Zie ook: