Nieuws

Evelien vindt mantelzorger zijn heel normaal: 'Vader is niet zo van het opruimen'

Eef Borkink met zijn dochter en mantelzorger Evelien.
Eef Borkink met zijn dochter en mantelzorger Evelien. © Omroep Gelderland
HARFSEN - Het is de Dag van de Mantelzorg. Eén op de drie Nederlanders doet wel iets voor mensen met een handicap, familie of ouderen. Evelien Jansen uit Harfsen vindt die hulp vanzelfsprekend. "Je doet iets terug voor je ouders."
In 2000 trok ze met haar gezin in bij haar ouders in het prachtige buitengebied van Harfsen en Almen Het kostte Eef Borkink het nodige bloed zweet en tranen, maar uiteindelijk stemde de gemeente Gorssel in met een forse uitbreiding van het huis.
Kijk naar het verhaal van Evelien en haar vader:
Evelien vindt mantelzorger zijn heel normaal: 'Vader is niet zo van het opruimen'
De zorg van Evelien (46) concentreerde zich in eerste instantie op haar moeder. "Zeven jaar geleden kreeg ze borstkanker. We hebben als gezin altijd voor haar gezorgd, want je doet het samen. Twee jaar geleden is ze overleden", vertelt ze op de bank naast haar 78-jarige vader.

Longoperatie

In de woning liggen bloemen en een steen bij een portretfoto van haar moeder. Op de muur ernaast een rij foto's van de kinderen. Eef Borkink zit in zijn stoel met de kat op schoot.
"Vier jaar geleden heb ik een longoperatie gehad, maar dat is helemaal genezen. Ik heb nog één scan. Het is geweldig goed nieuws. Daarnaast word ik goed verzorgd, beter kan ik het niet wensen", benadrukt hij.

Workshop

Evelien hoort het met een glimlach aan op de Dag van de Mantelzorg. "Het voelt voor mij als heel normaal om dit te doen. Ik heb er niet echt een beeld bij dat er vandaag dan extra aandacht aan wordt besteed. Als je een keer een workshop doet of iets anders leuks, dan voel je je misschien wel wat meer bijzonder."
Ze doet dagelijks haar ding bij haar vader. "Ik kook, ik was en maak het huis schoon. Ook doe ik zijn bankzaken, alles bij elkaar is het best veel. Nee hoor, ik zie het totaal niet als een grote belasting. Je houdt van die man en zij hebben vroeger op mijn kinderen gepast en ook voor ons gezorgd. Nu kunnen wij iets terugdoen."
Eef Borkink kijkt eens rond in zijn keurig opgeruimde huis. "Soms denk ik wel eens wat doe je nou weer. Dan is er hier net gestofzuigd en is ze er een uur later weer. Maar zo lang ik door het huis kan lopen, vind ik het prima hoor."

Chaos

"Ach, soms heb je wel eens wat strubbelingen", lacht Evelien. "Maar dat mag ook. Mijn vader is niet zo van het opruimen. Dan ben ik bezig en is het tien minuten later weer een chaos. Dat is dan wel eens frustrerend. Maar dat zal soms voor hem ook wel zo zijn. Ik vind het fijn als het voor het oog netjes is."
Haar vader: "Mantelzorg? Ik ben het helemaal gewend en zie het niet zo als mantelzorg. Ze woont er gewoon bij in en dat is voor mij heel normaal. Ik hoop dat nog lang mee te maken, want het bevalt heel goed. Verder doe ik ook nog best veel zelf. Ik ben bezig met de kipjes en verveel me eigenlijk geen moment."