Nieuws

Kinderen én politici verplanten bomen: 'We willen er nog 1 miljoen bij'

Gelders gedeputeerde Peter Drenth hielp de kinderen.
Gelders gedeputeerde Peter Drenth hielp de kinderen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - 125.000 Gelderse bomen hebben een nieuwe bodem om in te wortelen. Want op deze Nationale Boomfeestdag zijn dit jaar niet alleen nieuwe bomen geplant, maar kregen ook veel jonge zaailingen een nieuwe plek. In Schaarsbergen gingen zo'n 160 kinderen niet alleen bomen planten, maar moesten ze die eerst uitgraven.
De basisschoolleerlingen werken hard om de jonge bomen met wortels en al uit de grond te halen. Het blijkt lang niet even makkelijk. De Arnhemse wethouder Cathelijne Bouwkamp en Gelders gedeputeerde Peter Drenth helpen een handje mee.
Bekijk hoe de kinderen en politici de jonge bomen uit de grond halen:
Bomen verplanten in Schaarsbergen

Miljoen bomen erbij

"Die kleine bomen gaan het nooit overleven onder deze grote. En we willen nog 1 miljoen bomen erbij in Gelderland. Daar helpt dit ontzettend bij", vertelt Drenth. Tijdens het uitgraven merkt hij dat het lang niet altijd een gemakkelijk klus is. "Kijk eens wat een wortel", roept de gedeputeerde als hij samen met leerlingen eindelijk de zaailing uit de grond heeft gehaald.
Wethouder Bouwkamp ging het iets gemakkelijker af. "Heel leuk om te doen, want het is natuurlijk Nationale Boomfeestdag. Het is mooi om hier in Schaarsbergen te zien dat kinderen bomen planten en dus ook bomen oogsten. Om zo te leren dat een jonge boom dan op een andere plek weer beter kan groeien."

Bomen slaan CO2 op

Het project Meer Bomen Nu van Urgenda in samenwerking met Caring Farmers en Stichting MEERGroen hoopt een steentje bij te dragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.
Bioloog Irma van Die uit Wolfheze is vanaf het begin betrokken bij het project en wil haar kennis tijdens de boomfeestdag overdragen aan een nieuwe generatie. "Bomen slaan CO2 op en we zorgen op deze manier voor meer biodiversiteit. Het is heel belangrijk om die bewustwording bij kinderen aan te wakkeren."
In de bossen bij Schaarsbergen staan bomen genoeg, zou je denken. Maar toch ligt dat anders, vindt Van Die. "We mogen nu ook in overleg met de beheerders hier zaailingen weghalen. Alles wat binnen 2 meter van de paden staat, wordt anders weggemaaid en kunnen wij nu dus een nieuw leven geven. En de boswachter is er blij mee, want als die boompjes te groot worden is dat niet goed voor de begaanbaarheid van de paden. En als ze het maaien, komt het steeds weer terug."

Boeren krijgen jonge bomen uit het bos

Boeren en particulieren konden zich opgeven om de zaailingen een nieuwe plek te geven. En daar is massaal op gereageerd. Van Die: "Dat gaat van particulieren die een paar boompjes wilden voor in hun tuin, tot biologische boeren die 10.000 boompjes hebben aangevraagd."
De eerste Gelderse bomen van Landgoed Schaarsbergen verhuisden woensdag naar een kaal stukje bedrijventerrein. "Zo kunnen we op een goedkope, duurzame manier Nederland vergroenen."