Nieuws

Langste flexibele waterkering van Nederland moet Nijmegen beschermen

De keerwand wordt opgebouwd.
De keerwand wordt opgebouwd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Waterschap Rivierenland is woensdag de hele dag bezig geweest met het opbouwen van de zogenoemde flexibele waterkering op de Waalkade. Die moet Nijmegen beschermen tegen extreem hoog water. De waterkering wordt eens in de vijf jaar bij wijze van test opgebouwd.
Nu houdt het water zich netjes binnen de oevers van de Waal, maar als het ooit mis gaat kan het waterschap op de Waalkade een flexibele waterkering plaatsen. Rianne Verhoef van Waterschap Rivierenland vertelt dat hij 300 meter lang is. "De langste van Nederland en we sluiten die bij extreem hoog water.” Dat is pas het geval als het water bij Lobith boven de 16 meter NAP komt, bij Nijmegen gaat het dan om zo’n 14 meter NAP.
Bekijk hoe er in Nijmegen is geoefend:
Langste flexibele waterkering van Nederland moet Nijmegen beschermen

Eén keer in de vijf jaar testen

De flexibele waterkering is nog niet nodig geweest. Maar als het zo ver is, moet iedereen er natuurlijk wel klaar voor zijn.
“Eén keer in de vijf jaar testen we of alle materialen nog kloppen, of we alles nog hebben, of het nog compleet is. Maar ook de afstemming met de gemeente, het verkeer hoe dat geregeld moet worden, de ondernemers die hier aan de kade werken. Alle afstemming”, legt Verhoef uit.
Hoogwater in 1995 was heel spannend
De nieuwe flexibele waterkering er is gekomen na het extreme hoge water van 1995. Leendert van der Pol van de gemeente Nijmegen laat in een restaurant aan de Waalkade zien waar de oude waterkering van houten schotten zat. “In 1995 was het heel spannend en wat ik wel het mooiste vind aan dit allemaal, is dat de hele oude keerwand er nog zit.”
Van der Pol vervolgt: “Deze werden gevuld met houten balken. Daar kwam zeil in te liggen en in dat zeil deden we altijd paardenmest. En dan moesten we met z’n allen de hele tijd op en neer lopen om een goede bedekking te krijgen.”
Met de nieuwe waterkering hoeft dat niet meer omdat de aluminium delen perfect op elkaar aansluiten. Dat duurt wel even, want voor de maximale hoogte van 2 meter is het waterschap een hele dag bezig.
Het aanbrengen van de aluminium balken.
Het aanbrengen van de aluminium balken. © Omroep Gelderland