Nieuws

Deze buurt protesteert niet tegen windmolens, maar komt met een eigen plan

Bewoners buurtschappen luisteren en praten mee tijdens informatieavond
Bewoners buurtschappen luisteren en praten mee tijdens informatieavond © Omroep Gelderland
LAREN - Twee jaar geleden zaten de inwoners van buurtschap het Larense Broek in de gemeente Lochem met de handen in het haar. Er zouden mogelijk tientallen windmolens gebouwd worden. Waar veel Gelderlanders gewapend met protestborden bij het gemeentehuis demonstreren, besluit dit buurtschap het anders te doen. Ze willen zelf meedenken en dat resulteert in een Buurt Energie Strategie waarover alle 'naobers' deze week worden geïnformeerd.
Bossen, dieren die rustig grazen en kleine percelen die afgeschermd worden door houtwallen. Dit kenmerkt het Larense Broek, Bekmanbroek en 't Veller. Buurtschappen net ten noorden van de kern Laren.

Vijftig kruisjes

Net als in alle gemeenten is ook hier de energietransitie onderwerp van gesprek. Zeker nadat twee jaar geleden een bom barstte in het buurtschap. "We waren in die tijd enorm bezorgd", vertelt Ivonne Seuters van de Stichting Buurtbelangen Larensebroek e.o. "Er lekte een kaartje uit en in ons gebied stonden wel vijftig kruisjes. Die kruisjes die stonden allemaal voor grote windturbines die hier moesten komen. Daar schrokken we enorm van."
Twee drukbezochte bewonersbijeenkomsten volgden. "Toen hebben we met elkaar gekeken: wat moeten we hier nou eigenlijk mee? Helpt protesteren dan of moeten we misschien gaan verkennen wat we met dit gebied zouden moeten doen?" De buurt besluit voor het laatste te kiezen en gaat aan de slag. Uitgangspunt wordt: behoud van het landschap en kijken naar wat mogelijk is als het gaat om het opwekken van schone energie.
Bekijk hier hoe ze dat in Laren doen:
Inwoners buurtschappen Laren maken eigen energie strategie
Inmiddels zijn werkgroepen aan de slag gegaan. "We hebben werkgroepen die gekeken hebben naar ons landschap. Hoe kunnen we dat versterken. Hoe was het vroeger en wat kunnen we doen. We kijken nu bijvoorbeeld naar poelen, bermbeleid en erfbeplanting. Daarnaast kijken we naar het opwekken naar energie", zo legt Ivonne uit.
De buurt is duidelijk. Ze willen geen grote windturbines en geen grote zonnevelden. Maar wat dan wel? Een onderzoeksbureau heeft dat in kaart gebracht. "Energie uit mest, lagere windmolens, zon op dak", somt Ivonne op. "Het is nu aan onze buren om mee te denken en mee te praten". Dat gebeurt op informatiebijeenkomsten die deze week worden gehouden. "Wij laten zien wat we hebben opgehaald en nu moeten we met elkaar de discussie aangaan".
De Buurt Energie Strategie is voor het paarse gebied op dit kaartje
De Buurt Energie Strategie is voor het paarse gebied op dit kaartje © Omroep Gelderland
De wethouder van Lochem is positief: "Het is heel mooi om te zien dat er van onderaf mensen meedenken", zegt Henk van Zeijts. "Maar dit betekent niet dat er per definitie geen grote windmolens in dit gebied komen". Want volgens hem is de energie-opgave enorm: "We zijn hierover ook eerlijk geweest naar de bewoners toe. De hele grote discussie over windmolens moet in onze hele gemeente gevoerd worden."
Toch smaakt het volgens de wethouder naar meer: "Het werkt aanstekelijk, want ook andere kernen willen hiermee aan de slag." De gemeente heeft daarom geld vrijgemaakt om de initiatieven te ondersteunen.

'Je voelt je verantwoordelijk'

Er moeten in het Larense Broek nog wel keuzes worden gemaakt hoe de bewoners energie op gaan wekken. "Maar ik denk wel dat ze het gaan redden", zegt de wethouder.
"Ik denk zelfs dat we iets voor Laren kunnen betekenen", voegt Seuters eraan toe. Ze gelooft oprecht in deze manier van werken: "Als je zelf verantwoordelijk bent, ben je waarschijnlijk ook bereid om daar een extra stap in te zetten."

Zie ook: