Nieuws

Twintig nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe

Vrijwilligers bezig met een grondboring in het Speulder- en Sprielderbos
Vrijwilligers bezig met een grondboring in het Speulder- en Sprielderbos © Erfgoed Gelderland
PUTTEN - Vrijwilligers van Erfgoed Gelderland en studenten van de Universiteit Leiden hebben ruim twintig nieuwe grafheuvels op de Veluwe gevonden. Ze deden 120 boringen in 42 heuvels in het Speulder- en Sprielderbos nabij Putten. Het onderzoek naar grafheuvels gaat later deze maand verder in Arnhem en op de Elspeter Heide, aldus Erfgoed Gelderland.
Het was al bekend dat de Veluwe dichtbevolkt is geweest in de prehistorie. In 2019 is met een nieuwe techniek de hele Veluwe afgespeurd op hoogteverschillen. Daar hielpen ruim 2000 vrijwilligers vanachter de computer aan mee. Dat leverde een paar duizend mogelijke grafheuvels op, die nu met grondboringen nader worden onderzocht. Door te boren wordt duidelijk of het om een natuurlijke heuvel gaat of dat het een door mensen opgeworpen heuvel is.

Te grote klus

In de prehistorie begroeven de bewoners hun doden in heuvels, in kilometers lange en rechte rijen naast elkaar. De heuvels waren markeringen langs doorgaande routes. Wie op een heuvel ging staan, kon zien waar de route naartoe ging. Dergelijke rijen grafheuvels komen ook in Rusland, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor.
Archeologen dachten al dat er op de Veluwe veel grafheuvels zouden zijn en dat het een te grote klus zou zijn om die allemaal te onderzoeken. Met de nieuwe techniek kon de hele Veluwe via beelden op een website afgezocht worden.
Vrijwilligers die in november grondboringen willen doen, kunnen zich melden bij Erfgoed Gelderland.
Linda ging eerder mee met de vrijwilligers, bekijk hier wat ze vonden: