Nieuws

Provincie pompt honderden miljoenen in Alliander

Monteurs van Liander aan het werk.
Monteurs van Liander aan het werk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie verstrekt een mega-lening aan nutsbedrijf Alliander, het moederbedrijf van Liander. Het gaat om een bedrag tussen de 268 en 335 miljoen euro.
De provincie is een van de grotere aandeelhouders van het bedrijf. Alliander ging bij alle aandeelhouders langs om geld te lenen. Dat geld is nodig voor investeringen in de energietransitie. Het bedrijf wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat ook in de toekomst windmolens, zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
Woensdag stemde een ruime meerderheid van de provinciale politiek in met de lening. Alleen PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.

Rente tussen 2,9 en 5 miljoen euro

Bij het ingaan van de lening wordt de rente vastgesteld. Uiteindelijk moet dat de provincie tussen de 2,9 en 5 miljoen euro per jaar opleveren.
De lening kan op een gegeven moment worden omgezet in aandelen. Dan vervalt de rente, maar wordt het rendement. Het geld staat de komende jaren sowieso vast, de provincie kan daar niet meer aankomen.