Nieuws

'Leefomstandigheden voor Afghanen op Heumensoord zijn onder de maat'

De tijdelijke opvang op Heumensoord.
De tijdelijke opvang op Heumensoord. © ANP
MALDEN - De noodopvanglocatie in Heumensoord is ongeschikt voor verblijf tijdens de wintermaanden en het verlengen van de noodopvang daar zou onacceptabel zijn. Voor de Afghaanse evacués die er sinds twee maanden verblijven moet snel een meer structurele woonvoorziening worden gevonden. Dat vinden het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman, die hierover een brief hebben geschreven aan demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).
Het is de bedoeling dat Heumensoord per 1 januari 2022 weer sluit. Maar de opvanglocaties in Nederland zitten vol en de doorstroom stokt. De voorzitter van het college Jacobine Geel en ombudsman Reinier van Zutphen bezochten op 29 oktober de noodopvang in het natuurgebied tussen Nijmegen en Malden. "De omstandigheden waarin deze mensen moeten leven zijn onder de maat voor iets anders dan noodopvang en daarom moet er snel een betere oplossing komen", aldus Geel.
Zo is er volgens de twee partijen een groot gebrek aan privacy. De slaapkamers hebben geen plafond, zo geven de briefschrijvers aan, maar alleen dunne scheidingswanden. "Alle leefgeluiden, waaronder gesprekken en huilende kinderen, zijn voor iedereen hoorbaar", staat in de brief.

Slechter dan een azc

Daarbij is er onduidelijkheid over hoelang deze mensen, onder wie 450 kinderen, er zullen verblijven en is sprake van onzekerheid over de toekomst, wat leidt tot psychische en gezondheidsproblemen zoals stress, slapeloosheid en depressie. Verder stellen het college en de ombudsman dat de Nederlandse overheid zegt zich extra verantwoordelijk te voelen voor de groep die in Heumensoord wordt opgevangen, maar in de praktijk verblijven de Afghaanse evacués er 'onder omstandigheden die slechter zijn dan in een regulier asielzoekerscentrum'.
In 2016 brachten het college en de ombudsman ook al eens een bezoek aan de toenmalige noodopvang Heumensoord. Toen stelden ze dat een dergelijke grootschalige opvang schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de asielzoekers en deden ze de dringende aanbeveling om de locatie niet opnieuw, op grote schaal, in gebruik te nemen.

'Altijd al gezegd'

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Nijmegen altijd al aangegeven dat deze opvang minder geschikt is voor winterse omstandigheden. Nijmegen heeft de afspraak met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat per 1 januari 2022 de opvang eindigt. "Wij zijn doorlopend in gesprek met het COA en het ministerie hierover. Wanneer er bijzondere omstandigheden ontstaan waardoor de noodopvang verlengd zou moeten worden, dan gaan wij ook daarover het gesprek aan.", aldus de gemeentewoordvoerder.
Staatssecretaris Broekers-Knol erkent de noodkreet in een reactie tegenover NOS. Ze zegt dat de situatie in Heumensoord niet ideaal is, maar dat deze vorm van noodopvang wel hard nodig is, omdat de reguliere opvanglocaties vol zijn. Er wordt volgens haar hard gewerkt om voldoende capaciteit in de reguliere opvang te creëren.

Zie ook: