Nieuws

UWV teruggefloten: doodzieke vrouw (28) verdient hogere uitkering

De vrouw verdient volgens de rechtbank met terugwerkende kracht een hogere uitkering.
De vrouw verdient volgens de rechtbank met terugwerkende kracht een hogere uitkering. © ANP, ter illustratie
ARNHEM - Het UWV is teruggefloten door de rechtbank in Arnhem in een zaak die door een 28-jarige vrouw uit onze provincie was aangespannen. De uitkeringsinstantie heeft de wet te strikt toegepast bij het berekenen van haar arbeidsongeschiktheidsuitkering. Volgens de rechtbank is de uitspraak uitzonderlijk.
De Gelderse vrouw, haar woonplaats is niet bekend, begon onlangs na haar studie met werken. Na twee maanden werd bij haar een hersentumor geconstateerd, waardoor ze arbeidsongeschikt raakte. Even later werd ook een tumor in haar borst gevonden en de verwachting is dat de vrouw uiteindelijk aan de ziekte overlijdt.

182,42 euro per maand

Volgens het UWV had de vrouw recht op een uitkering van 182,42 euro per maand. Bij die berekening keek de instantie naar haar gemiddelde dagloon in het jaar voorafgaand aan de uitkeringsaanvraag. Doordat de vrouw maar twee maanden had gewerkt, viel dat bedrag laag uit.
De vrouw kwam volgens het UWV bovendien niet in aanmerking voor een zogenoemde startersregeling, waarbij alleen wordt gekeken naar de periode waarin daadwerkelijk gewerkt is. Omdat de vrouw namelijk ook nog één dag voor haar oude bijbaantje (á 42,50 euro) had gewerkt, berekende het UWV het gemiddelde dagloon over het volle jaar.

Financiële problemen

Door de lage uitkering dreigen de vrouw en haar partner in financiële problemen te komen. Met het oog op die ‘onevenredig nadelige gevolgen’ heeft de rechtbank het besluit vernietigd. Het UWV heeft zich weliswaar aan de wet gehouden, maar de instantie had zich niet zo strikt aan de regels moeten houden, stelt de rechtbank.
De rechtbank in Arnhem ziet de uitspraak als uitzonderlijk, omdat niet vaak gebruikgemaakt wordt van de bevoegdheid om de wet niet te volgen. Dat kan bijvoorbeeld als de gevolgen onredelijk groot zijn. De vrouw heeft recht op een hogere uitkering, met terugwerkende kracht. Het UWV kan nog wel in beroep tegen de uitspraak.

Blij met uitspraak

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) bevestigt dat het niet vaak voorkomt: "Maar het zit wel in het gereedschapskistje van rechters om dit te doen", zegt voorzitter Reinier Feiner tegen de NOS.
Of het iets te maken heeft met de nasleep van de toeslagenaffaire, vindt hij moeilijk te zeggen. "Maar ik geloof wel dat rechters de laatste tijd zichzelf een spiegel voor hebben gehouden." Daarmee verwijst hij onder meer naar het overlegorgaan van bestuursrechters, dat onlangs uiterst kritisch oordeelde over het optreden van de rechters in de toeslagenaffaire. Feiner is blij met deze uitspraak van de rechtbank Arnhem: "Het is goed dat de rechtbank in dit geval oog heeft voor de menselijke maat."

Zie ook: