Nieuws

Nepbankmedewerker trekt rekening echtpaar leeg: 280.000 euro weggesluisd

De politie waarschuwt al jaren voor bankhelpdeskfraude.
De politie waarschuwt al jaren voor bankhelpdeskfraude. © ANP, ter illustratie
WAGENINGEN - Een echtpaar uit Wageningen is in mei dit jaar bijna drie ton kwijtgeraakt na oplichting door een man uit Den Haag. Het stel (55 en 60 jaar) kreeg een sms-bericht met daarin een link naar een zogenaamde online 'veilige omgeving' van de bank. Eenmaal daar werd de rekening van het stel leeggetrokken.
De oplichter deed zich in die veilige omgeving voor als bankmedewerker en vroeg het slachtoffer om goedkeuring, zodat hij kon meekijken op het computerscherm van het stel. Het slachtoffer zag intussen een 'helpscherm' en zag zo niet dat de nepbankmedewerker allerlei handelingen verrichtte waardoor het geld werd weggesluisd. Op die manier maakte de verdachte 280.000 euro buit.
De politie maakt dinsdag bekend dat de aangehouden verdachte een 27-jarige man uit Den Haag is. Hij maakte ook slachtoffers in Sassenheim (2.650 euro) en Helmond (1.180 euro). Of het echtpaar uit Wageningen het verloren geld heeft teruggekregen is niet bekend.

Nooit inloggegevens afstaan

De politie waarschuwt al jaren voor bankhelpdeskfraude en drukt mensen op het hart nooit inloggegevens of een pincode aan onbekenden te vertellen en nooit een bankpas af te geven. Vaak bellen oplichters anoniem of met een vals nummer en maken ze gebruik van nepwebsites, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.
De verdachte zit op dit moment vast en wordt later voorgeleid aan de rechter-commissaris.