Nieuws

Rechter houdt verhuizing dieren Dolfinarium naar China voorlopig tegen

Voorlopig blijven de dolfijnen nog even in Harderwijk.
Voorlopig blijven de dolfijnen nog even in Harderwijk. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De verhuizing van een aantal dieren van Dolfinarium naar een pretpark in China is op korte termijn van de baan. Dat heeft de rechter in Amsterdam dinsdag bepaald. Het gaat om een zogenoemde 'voorlopige voorziening'. Dat betekent dat de export van de dieren niet mag plaatsvinden tot een definitieve uitspraak van de rechter. De zaak komt later deze maand opnieuw voor de rechter.
De spoedprocedure is aangespannen door twee dierenrechtenorganisaties, House of Animals en Sea Shepherd. Ze wilden hiermee voorkomen dat Dolfinarium een aantal dieren uitvoert naar China. Het gaat om acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen.
Dolfinarium wil ze exporteren naar attractiepark Hainan Ocean Paradise. De dierenrechtenorganisaties zijn bang dat de dieren daar commercieel ingezet gaan worden. "De dieren zijn nog slechter af als ze in China alsnog door hoepels moeten springen", zegt Karen Soeters van House of Animals.

Zorgen

De voorzieningenrechter deelt de zorgen van de dierenwelzijnsorganisaties en heeft bepaald dat de dieren tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, eind deze maand, niet mogen worden verhuisd.

Zie ook: