Achterhoek / Stedendriehoek / Achterhoek

Een soep van lelijke groenten, vroeger smulden we ervan

De fietsebonensoep.
De fietsebonensoep. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Onze provincie kent bijzondere streekgerechten, die vaak honderden jaren geleden zijn ontstaan. Vroeger was er minder voedsel voorhanden, waardoor men moest eten wat er was. Zo 'fietsten' ze vroeger een soep in elkaar.
In Het Lekkerste van Gelderland gaan we opzoek naar deze gerechten en gaan drie hobbykoks de strijd aan om de beste versie te maken. Deze week staat de Fietsebonensoep op tafel. "Dat is een typisch Gelders gerecht", vertelt kookboekenschrijfster Sonja van de Rhoer. "Het is een maaltijdsoep die voornamelijk aan het eind van de zomer werd gegeten."
Jochem ging de straat op om te kijken of mensen de soep kennen.
Zo 'fiets' je een soep van lelijke groenten - Het Lekkerste van Gelderland

Soep 'fietsen'

Maar wat heeft de fiets te maken met de Fietsebonensoep? Dat is simpel, legt Van de Rhoer uit. "Er werd druk op het land gewerkt en er was weinig tijd. Dan maak je een maaltijdsoep, dat is handig. In dit geval: wat neem je mee van het land? Alles wat niet mooi genoeg is om te verkopen. Bijvoorbeeld snijbonen of sperziebonen die niet zo mooi waren. Dat ga je 'fietsen', oftewel: snipperen."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland.
Het Lekkerste van Gelderland - Fietsebonensoep