Nieuws

Nijmeegse schouwburg sterk verouderd: renovatie is miljoenenklus

De stadsschouwburg in Nijmegen.
De stadsschouwburg in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De stadsschouwburg Nijmegen moet dringend gerenoveerd worden. In 2019 ontstond er nog bijna brand door kortsluiting, voorafgaand aan een show van Arjen Lubach. Dat was een wake-up call voor de schouwburg: onderhoud aan de technische installatie was hard nodig. De gemeente heeft 4,5 miljoen euro uitgetrokken voor de meest dringende ingrepen aan technische installaties. Maar daarnaast is het gebouw uit 1961 sowieso dringend aan een renovatie toe. Kosten: minimaal 25 miljoen euro.
Toch heeft het Nijmeegse college daar nog geen geld voor beschikbaar. Het laat de keuze over aan het volgende college.
De stadsschouwburg in Nijmegen is behoorlijk populair: in 2019 bracht een op de drie inwoners van de gemeente Nijmegen een bezoek, waarvan 60 procent uit de Waalstad zelf. Maar al in 2012 stelden de gemeente en de provincie vast dat de schouwburg verbouwd moet worden om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Toen werd de keuze gemaakt om eerst Concertgebouw De Vereeniging te renoveren. In 2019 werd dat gebouw in volle glorie heropend.

Bijna-brand was wake-up call

In datzelfde jaar was er dus bijna brand voor een show van Arjen Lubach. De hele show werd vervolgens geannuleerd. Directeur Eva Middelhoff noemt dat een wake-up call, die duidelijk maakte dat er snel iets moet gebeuren. Het eerste noodzakelijke werk, vervanging van theatertechnische installaties à 4,5 miljoen euro, gaat aanstaand jaar van start. Tegelijk heeft directeur Middelhoff laten onderzoeken hoe de schouwburg toekomstbestendig gerenoveerd kan worden.
Daarbij zijn twee opties onderzocht. 'Masterplan Schouwburg - Plek in de stad' beschrijft wat er moet gebeuren om de schouwburg weer veilig, bedrijfszeker en toekomstbestendig te maken én van de schouwburg een betekenisvolle ruimte voor de stad te maken. Het masterplan beschrijft: “Daarbij vervaagt de grens tussen binnen en buiten en fungeert het gebouw van de schouwburg als ware het een overdekt openbaar plein.” Daarbij is dan ook ruimte voor werkplekken voor zzp'ers of rustige plekken waar studenten kunnen leren.

Nog geen geld gereserveerd

Daarnaast is er het minder uitgebreide masterplan 'Schouwburg – Presenterend huis'. Daarbij gaat het erom de schouwburg weer up to date maken om theatervoorstellingen te kunnen geven. Voor dat plan is 25,4 miljoen euro nodig, voor het eerste uitgebreide plan zelfs 27,2 miljoen euro.
Maar geen van beide bedragen is dus gereserveerd. Wethouder Noël Vergunst: “Het is aan de volgende raad om daar keuzes in te maken. Maar je kunt tussen de regels doorlezen dat er wel urgentie achter zit.” Volgens Vergunst kan het daarmee een onderwerp worden bij de volgende coalitieonderhandelingen, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. “Ik kan me voorstellen dat dit dan op het lijstje komt, maar ik kan me voorstellen dat er ook heel veel andere prioriteiten zijn”, aldus de wethouder.

Wethouder: 'Niets doen is ook een optie'

Een volledig nieuwe schouwburg bouwen lijkt wethouder Vergunst onwaarschijnlijk. Het is ook de vraag of dat goedkoper zou zijn. Bovendien is de Stadsschouwburg uit 1961 acht jaar geleden uitgeroepen tot rijksmonument, waarvoor de gemeente een zorgplicht heeft. En omdat het gebouw zo duidelijk gemaakt is voor een schouwburg, is het ook moeilijk om daarin bijvoorbeeld woningen te maken. Vergunst: “Een rijksmonument kun je niet zomaar slopen of veranderen.”
Daarmee lijkt het erop dat de volgende raad maar twee keuzes heeft: 25 miljoen euro uitgeven of zelfs 27 miljoen. Maar volgens wethouder Vergunst liggen alle opties nog open. De optie 'niets doen' is niet onderzocht, maar kan volgens hem zomaar de keuze zijn van de volgende raad. Voor de schouwburg is het dus wachten op de komende verkiezingsprogramma's.