Instellingen

Eerste vluchtelingen komen aan in Vierhouten

Het Fletcher-hotel Vierhouten is tot na de kerst volgeboekt
Het Fletcher-hotel Vierhouten is tot na de kerst volgeboekt © Omroep Gelderland
VIERHOUTEN - De eerste twintig vluchtelingen zijn begin deze middag aangekomen in Vierhouten. Het gaat - in tegenstelling tot eerdere berichten - niet om alleenstaande mannen uit Syrië, Afghanistan en Irak. Het zijn vanmiddag vooral gezinnen met kinderen uit Somalië en Eritrea.
De vluchtelingen worden opgevangen in hotel De Malle Jan. De afspraak met het COA en de Fletcher Hotel groep is dat het gaat om kortdurende noodopvang van maximaal twee maanden. Op 5 januari moeten de vluchtelingen weer weg zijn. Het COA is druk bezig met het zoeken van andere opvangplekken.

Toestroom

Nederland heeft op dit moment te maken met een aanzienlijke toestroom van vluchtelingen en een gebrek aan noodopvang. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol en er is onvoldoende capaciteit om hen onderdak te bieden. Vanuit de Rijksoverheid is er een dringend beroep gedaan op alle burgemeesters om mogelijkheden te onderzoeken voor deze urgente noodopvang.
"We zijn dagenlang met een heel team bezig geweest met de voorbereiding", zegt een woordvoerder van de gemeente Nunspeet. "De eerste vluchtelingen zijn zojuist aangekomen en de ontvangst is heel soepel verlopen. Mogelijk komen er later meer, maar dat weten we op dit moment nog niet". In totaal zullen er in Vierhouten zo'n tachtig vluchtelingen worden opgevangen.

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Van de Weerd: "Wij voelen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen die gevlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking hulp te bieden. Ik heb hierover ook gesproken met de voorzitter van de Dorpsvereniging Vierhouten. We hebben alle inwoners van Vierhouten per brief geïnformeerd over de tijdelijke opvang. Vierhouten is een gastvrij dorp en niet geheel onbekend met de opvang van vluchtelingen. Gezien de ervaringen vanuit het verleden heb ik er het volste vertrouwen in dat deze opvang voor maximaal twee maanden goed zal verlopen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!