Nieuws

Sneller hulp bij betalingsachterstand op hypotheek, Arnhem en Nijmegen starten pilot

Arnhem en Nijmegen geven als proef sneller hulp bij hypotheekschuld.
Arnhem en Nijmegen geven als proef sneller hulp bij hypotheekschuld. © Pexels
NIJMEGEN - De gemeenten Arnhem en Nijmegen en banken Aegon en Rabobank gaan als proef samenwerken om mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek sneller te helpen.
Door gegevens over betalingsachterstanden uit te wisselen, worden geldproblemen eerder gesignaleerd en kan er sneller op gehandeld worden, is het idee. Sinds begin dit jaar gebeurt dat al bij huurachterstanden of achterstanden bij de energie- of waterrekening of de zorgkosten.
Is er een paar maanden niet betaald, dan gaat er een seintje naar de gemeente. Die benadert vervolgens de persoon met schuld om te vragen of er hulp nodig is. Daar komt straks in Arnhem en Nijmegen als proef dus ook hypotheekachterstand bij.

'Het kan net het verschil maken'

“Mensen lopen vaak lang door met financiële zorgen. Soms uit schaamte, maar ook omdat mensen niet weten waar ze de hulp moeten zoeken”, zegt demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma. “Op deze manier draaien we het om en neemt de gemeente het initiatief om hulp aan te bieden en dat kan net het verschil maken.”
Het gaat om een landelijke proef van vier jaar die op 1 januari 2022 van start gaat. Zes gemeentes draaien de proef met hypotheken, negen gemeentes draaien dezelfde proef, maar dan met achterstanden op gemeentelijke belastingen.