Nieuws
'Media maffia', Gelderse bruggen zijn doelwit van protestgraffiti

BENEDEN-LEEUWEN - 'Media zwijgt', 'covid hoax of 'media maffia'. Deze en andere teksten staan stelselmatig op onderdelen van verschillende Gelderse bruggen. Zo wordt er bijna dagelijks een brugpilaar van de Prins Willem Alexanderbrug in Beneden-Leeuwen beklad. Ook op de John Frostbrug in Arnhem staan anti-media leuzen.
In Beneden-Leeuwen valt het verwijderen van de teksten niet bij te houden. "Soms is het één dag weg na een schoonmaakbeurt, maar de volgende dag staan de teksten er weer op", zegt een woordvoerder van de gemeente West Maas en Waal. Wie er achter de bekladding zit is onbekend.
Provincie is alert
Het is niet de enige plek in Gelderland waar graffitispuiters losgaan. "We hebben vaker last van graffiti en andere 'kunstwerken' bij bruggen en viaducten." Als er schokkende of kwetsende teksten worden gesignaleerd, worden die onleesbaar gemaakt. "Het klopt dat sinds april/mei van dit jaar de pijlers van de Prins Willem Alexanderbrug worden beklad. Dus hebben we hier de teksten al een aantal keren onleesbaar gemaakt", aldus de provincie.
Het spuiten van deze leuzen leidt volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland niet direct tot verkeersonveilige situaties. "Maar we zijn er alert op."
Volgende stap is aangifte
In augustus/september zijn de brugpijlers van de Prins Willem Alexanderbrug ook weer schoongespoten. "Na het schoonmaken zijn de pijlers opnieuw beklad en hebben we ze weer onleesbaar gemaakt. Een mogelijk volgende stap kan zijn dat we aangifte doen."

Ook op de John Frostbrug in Arnhem staan leuzen over de media. De NOS wordt negatief weggezet en het blijft niet bij één kreet. Op het voetgangersgedeelte zie je de met graffiti gespoten tekst een aantal keer terugkomen. Je ziet aan de afdruk dat er gebruik is gemaakt van een sjabloon, om deze vervolgens met een spuitbus meerdere malen op het wegdek vast te leggen.
Niet verwijderen
De gemeente Arnhem gaat de teksten op de John Frostbrug niet weghalen. "Het zal langzaam vervagen, dus we gaan het niet verwijderen", laat een woordvoerder weten. "Tot nu toe hebben we niet de indruk dat de brug wordt gebruikt als protestplek. Elders in de gemeente is dit ook géén issue op dit moment."