Nieuws

Haatberichten dagelijkse kost, minister schrikt ervan tijdens bezoek aan Omroep Gelderland

Minister Slob kijkt mee met een redacteur van Omroep Gelderland.
Minister Slob kijkt mee met een redacteur van Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - 'Laat ze lekker doodvallen', 'ik hoop dat iemand een bom op ze gooit' en 'rijke pedofieltjes vervelen zichzelf'. Het is een greep uit de reacties die Omroep Gelderland elke dag weer ontvangt. Een geschokte minister Arie Slob kreeg de reacties maandag voorgeschoteld tijdens een bezoek aan de redactie van Omroep Gelderland in Arnhem.
De onderwijs- en mediaminister sprak in het kader van persveiligheid met de redactie van Omroep Gelderland. Onlangs haalde de omroep zelf het landelijke nieuws door het besluit niet langer verslag te doen van ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden, omdat de veiligheid van journalisten in het geding was. Slob liet toen al weten in gesprek te willen met de omroep.

Online veiligheid

Tijdens het ministersbezoek was ook de de online persveiligheid van journalisten onderwerp van gesprek. In het coronatijdperk merken journalisten dat de toon online verandert. Boze en beledigende reacties zijn veelal op de overheid gericht, maar ook de journalisten worden regelmatig online aangevallen.

Dagtaak

Redacteuren die de sociale kanalen beheren, krijgen dag in dag uit te maken met beledigende of racistische reacties. De redactie verwijdert uitlatingen die over de schreef gaan, maar heeft daar soms bijna een dagtaak aan.
Slob reageerde geschokt op de reacties die Omroep Gelderland dagelijks ontvangt op berichtgeving. “Ja, dat is heftig. Journalisten moeten hun werk gewoon vrij kunnen doen. Dat is ontzettend belangrijk voor onze democratie.”
Bekijk hier hoe minister Slob meekeek op de redactie van Omroep Gelderland:
Minister Slob bezoekt Omroep Gelderland na rellen NEC-Vitesse