Nieuws

Samengeknepen billen voor verhuizing eeuwenoude vlasoven Winterswijk

De vlasoven zoals hij straks in Het Woold staat.
De vlasoven zoals hij straks in Het Woold staat. © Stichting Vlasoven te Veene
WINTERSWIJK HUPPEL - Een bijzondere verhuizing deze maand in Winterswijk. Een eeuwenoude vlasoven wordt op transport gezet. De oven, die nog nog in het buurschap Huppel staat, verhuist terug naar de locatie waar hij ooit vandaan komt in buurtschap Het Woold. Op 26 november is het zover, maar nu al worden de voorbereidingen getroffen.
De mannen van de Erfgoedklusbrigade uit Winterswijk zijn bekend met erfgoed. Maar bij het zien van de gebinten krabben ze zich toch even achter de oren. "Dit is nog niet zo makkelijk", zegt Henk Oonk. De mannen kijken, overleggen en na een paar minuten zien ze het licht. "Kijk, dat gaat mooi!"
Kijk hier hoe de voorbereidingen eraan toegingen:
Voorbereidingen om vlasoven te verplaatsen in volle gang

Vlasindustrie

Henk te Kulve van de Stichting Vlasoven Te Veene kijkt naar de werkzaamheden. "Dit is echt uniek in Nederland", zegt hij enthousiast. "Dit is de enige vlasoven die nog in het open veld staat. Alleen in het Openluchtmuseum in Arnhem en in het openluchtmuseum net over de grens in Duitsland staan nog vlasovens."
Het is volgens de stichting van belang om de oven de behouden, omdat vlas een belangrijke rol speelde in de Winterswijkse samenleving. In de zeventiende eeuw stond Winterswijk bekend om zijn vlasindustrie. Vlas werd verbouwd en de vezel van vlas werd gebruikt om textiel van te maken. Daarvoor was een vlasoven nodig. Tot de negentiende eeuw was vlas een belangrijke grondstof. Daarna veroverde katoen de wereld.
De vlasindustrie was groot in Winterswijk
De vlasindustrie was groot in Winterswijk © Omroep Gelderland

Al eerder verplaatst

Het is niet voor het eerst de oven moet verhuizen. "In 1972 werd de oven verplaatst naar de plek waar hij nu staat, bij boerderij Kössink aan de Kremerweg in Huppel. Destijds was de oven beschadigd door een heftige storm. In die tijd is de oven steen voor steen opnieuw opgebouwd. "Dat betekent ook dat er er nu een sterke cementlaag tussen de stenen zit. Dat was origineel niet zo", aldus Te Kulve.
De mannen van de erfgoedklusbrigade zijn druk bezig met het verwijderen van de gebinten
De mannen van de erfgoedklusbrigade zijn druk bezig met het verwijderen van de gebinten © Omroep Gelderland

Samengeknepen billen

De oven wordt nu in zijn geheel verplaatst. Althans, de dakpannen zijn verwijderd en de erfgoedklusbrigade is druk met het verwijderen van de gebinten. Wat dan overblijft, is de stenen oven. Die wordt in zijn geheel opgehesen en dat zorgt toch wel voor samengeknepen billen bij Te Kulve: "De vraag is hoe het met het fundament zit", legt hij uit. "Straks worden er ijzeren balken onder de oven geschoven. Het is al spannend om te zien of dat lukt. En daarna wordt hij op een dieplader getakeld en we weten gewoon niet hoe dat gaat verlopen."