Achterhoek / Achterhoek

'The Passion is mooie reclame voor de hele Achterhoek'

Burgemeester Mark Boumans bij het bekende witte kruis van The Passion.
Burgemeester Mark Boumans bij het bekende witte kruis van The Passion. © ANP
DOETINCHEM - Het duurt nog bijna een half jaar voor het zover is, maar burgemeester Mark Boumans van Doetinchem kijkt nu al uit naar The Passion. Maandag werd bekend dat het tv-spektakel volgend jaar in zijn stad wordt gehouden. “Geweldig nieuws voor Doetinchem en de gehele Achterhoek. We gaan er een mooi feest van maken.”
The Passion is met zo’n drie miljoen kijkers per jaar ‘een van de drie grootste live-evenementen op de Nederlandse tv’, weet Boumans. De komende editie is op 14 april 2022. “Mooie reclame om aan de rest van Nederland te laten zien hoe prachtig het hier is.”
De keuze voor Doetinchem is opvallend, omdat bij eerdere edities vooral grotere steden aan bod kwamen. “Doetinchem hoort niet in dat rijtje. Maar het productiebedrijf vertelde mij dat ze heel erg gegrepen zijn door de Achterhoek. Door het landschap. Door de stad Doetinchem. De beelden die ze bij ons van alle plekken in de stad kunnen maken, ik mag nog niet vertellen waar, passen waarschijnlijk heel mooi in het verhaal. Ik was bijna ontroerd toen ik het hoorde. Ze zien het helemaal voor zich en wij ook.”
Bekijk waarom burgemeester Boumans zo blij is dat The Passion naar Doetinchem komt:
Burgemeester over The Passion in Doetinchem

‘Mensen gaan er helemaal in op’

Een grote tegenvaller is dat het evenement net als dit jaar zonder publiek wordt gehouden. “Met publiek was het een vrij groot risico dat het toch vanwege de maatregelen niet mogelijk zou zijn”, legt de burgemeester uit.
Hij ziet mogelijkheden voor allerlei ‘side-events’, bijvoorbeeld in het theater of in de bioscoop. Ook kunnen onder meer ondernemers en wijk- en sportverenigingen aanhaken, zegt Boumans, die de hele stad erbij willen betrekken. “Mensen gaan er helemaal in op. Ik heb natuurlijk in de aanloop naar de bekendmaking van vandaag The Passion van vorig jaar in Roermond en twee jaar geleden in Dordrecht gekeken. Je ziet dan wat voor mooie impact zo’n verhaal heeft.”
Bekijk hier hoe Doetinchem reageert op de komst van The Passion:
Ook in de stad is maandag enthousiast gereageerd op het nieuws. “Hartstikke leuk, maar ik heb wel gelezen dat er geen publiek mag komen. Dat is wel jammer natuurlijk. Want misschien was ik wel een van de mensen in het publiek geweest”, zegt een vrouw tegen mediapartner REGIO8.
Ze denkt dat het goede promotie is voor de Achterhoek. “We worden vaak zo achtergesteld met de rest van Nederland. Daar worden we allemaal weleens boos over.”
“Voor de stad is het natuurlijk fantastisch om zo’n evenement hiernaartoe te halen”, reageert een ander. “Het is mooie publiciteit. Zeker in het westen van het land geniet een stad als Doetinchem weinig bekendheid. Als je The Passion hier opneemt, denk ik dat het voor mensen aantrekkelijk wordt om de stad eens te bezoeken.”
Dat is ook de hoop van burgemeester Boumans. Hij hoorde uit Dordrecht en Roermond dat de 'spin-off' van het evenement heel groot is. “Mensen worden toch nieuwsgierig naar de stad. Ze komen kijken wat we te bieden hebben.”