Nieuws

Minister Slob bezoekt Omroep Gelderland na rellen NEC-Vitesse

Minister Slob in gesprek op de redactie van Omroep Gelderland.
Minister Slob in gesprek op de redactie van Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Minister Arie Slob van media was maandagmiddag te gast bij Omroep Gelderland. Hij kwam langs om te praten over het besluit van de omroep om geen verslaggeving meer te doen buiten het stadion bij voetbalwedstrijden. Dat besluit werd genomen nadat een verslaggeversteam werd belaagd na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse, vorige maand.
De minister ging op onze redactie in gesprek met hoofdredacteur Sandrina Hadderingh. "Het lijkt of bedreigingen bij ons vak horen. Maar dat is natuurlijk onzin", vertelt Hadderingh.
"Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen en dat kan vandaag de dag op veel plekken niet meer. We hebben nu al verschillende incidenten meegemaakt bij protesten én bij voetbalwedstrijden. We gaan onze mensen er niet langer aan blootstellen."

'Heftig'

Minister Slob vindt het erg jammer dat dergelijke maatregelen nodig zijn. "Het is heftig. Journalisten moeten hun werk gewoon vrij kunnen doen. Dat is ontzettend belangrijk voor onze democratie."
Bekijk hier hoe minister Slob in gesprek ging met de redactie:
Minister Slob bezoekt Omroep Gelderland na rellen NEC-Vitesse
Hij vervolgt; "Als je dan echt belemmerd wordt in je werk of je komt heel veel agressie tegen, doet dat natuurlijk iets met mensen. Daar moeten we in woorden en waar mogelijk ook in daden, echt afstand van nemen." De minister is met verschillende werknemers in gesprek gegaan.

Persveiligheid

Met betrekking tot persveiligheid zijn er al grote stappen gezet: “We zijn met persveilig al heel stevig bezig de afgelopen jaren. Ik ben blij dat dat op gang gekomen is. Dat die samenwerking er is tussen journalisten, politie en justitie. Daar moeten we ook mee door blijven gaan. Dat hebben we nu ook structureel gemaakt."
"Helaas is dat nodig. Maar goed dat we dat ook georganiseerd hebben. Dus we houden goed contact met elkaar. We doen wat er binnen onze mogelijkheid ligt om de journalistiek in Nederland zijn werk te laten doen."