Nieuws

Volt gaat meedoen aan Arnhemse raadsverkiezingen

Kandidaat-lijstrekker Niels Scholten.
Kandidaat-lijstrekker Niels Scholten. © bureau Beeld
ARNHEM - In tegenstelling tot veel andere gemeenten lukt het Volt in Arnhem wel om deel te nemen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De partij maakte maandagmiddag de kandidaten voor de lijst bekend. De leden moeten zaterdag nog wel de lijst en volgorde vaststellen, maar alle seinen voor verkiezingsdeelname staan wel op groen, bevestigt kandidaat-lijsttrekker Niels Scholten.
Bij de landelijke verkiezingen veroverde Volt drie zetels en ook in peilingen doet de partij het goed. Vanwege de interne regel dat een kieslijst voor de helft uit vrouwen moet bestaan, lukte het veel lokale afdelingen waaronder Nijmegen, toch niet een gooi te doen naar een plek in de gemeenteraad. Die drempel lijkt de afdeling in Arnhem wel te kunnen nemen.

Vrouwelijke tegenkandidaat

Zo is er naast Scholten een tweede vrouwelijke kandidaat-lijstrekker: Marlies Neutkens, onder meer bekend van haar kinderbrillenwinkel aan de Sonsbeeksingel.
Scholten, die al twintig jaar in de Rijnstad woont, is nog geen heel bekend gezicht binnen bestuurlijk Arnhem. Al was hij tien jaar geleden wel korte tijd voorzitter van de lokale D66-afdeling. Hij werkt voor bouwconcern BAM.

'Hoeft niet altijd gezellig te zijn'

Vanaf de zijlijn heeft Scholten al wel meegekregen dat de Arnhemse bestuurscultuur 'behoorlijk verstoord is'. "Ik zal die niet zomaar kunnen verbeteren, maar vraag we wel af wat ik daaraan kan doen." Hij hoopt in elk geval een 'positief en optimistisch geluid' te kunnen laten horen. "Maar misschien ga ik ook wel plat op mijn bek."
Voor een harde cultuur is Scholten niet bang. "Het hoeft ook niet altijd gezellig te zijn. Maar laten we vooral kijken waar we elkaar kunnen vinden in plaats van pootje haken of op de man spelen." Hij hoopt dat ook de andere fracties niet blijven hangen in partijdogma's of zaken uit het verleden.

'Gratis maaltijden op scholen'

Ook is het Scholten niet ontgaan dat Arnhem een van armste gemeenten van ons land is. Hij pleit dan ook voor gratis schoolmaaltijden. "Het is mooi als kinderen in elk geval met een volle buik in de klas kunnen zitten."
Het pragmatische, optimistische en geloof in Europa bracht Scholten de afgelopen tijd bij Volt. Vanuit de lokale politiek wil hij regionaal maar ook internationaal meer de samenwerking zoeken.
Of Scholten of Neutkens de lijstrekker wordt, bepalen de leden zaterdag. Dan wordt ook het verkiezingsprogramma vastgesteld en over de andere vijf kandidaten gestemd.