Nieuws

The Passion voor het eerst naar Gelderland: dit kun je verwachten

The Passion, vorig jaar in Roermond.
The Passion, vorig jaar in Roermond. © ANP
DOETINCHEM - Sinds The Passion ruim tien jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden, is het evenement uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Jaarlijks trekt het tv-programma miljoenen kijkers voor de buis. De komende editie wordt in Doetinchem gehouden, zo werd maandag bekend. Wat kunnen we verwachten?

Het verhaal

Laten we beginnen bij het Bijbelse verhaal. Anders dan je misschien denkt, is de naam van The Passion niet afkomstig van het woord passie of Pasen. Het is terug te herleiden naar het Latijnse woord ‘passio’, dat lijden betekent. In dit geval het lijden van Jezus Christus, volgens christenen de zoon van God.
Vier verschillende mensen hebben verslag gedaan van zijn laatste dagen: Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Deze evangelisten vertellen hoe Jezus naar Jeruzalem trekt om Pesach, het joodse Paasfeest te vieren. Hij zou daar onrust hebben veroorzaakt in een tempel, waarna de joodse godsdienstige autoriteiten besluiten hem op te pakken.
Omdat een deel van de mensen in Jeruzalem hem ziet als een lang geleden voorspelde koning, maakt het voor de autoriteiten lastig om Jezus aan te houden. Uiteindelijk wordt hij verraden door één van zijn vrienden, Judas, die vertelt waar Jezus verblijft. Jezus eet nog één keer met zijn vrienden, het laatste avondmaal op Witte Donderdag, voordat hij op Goede Vrijdag wordt gekruisigd door de Romeinen. Op de derde dag na zijn kruising staat Jezus op uit de dood.

Het tv-evenement

The Passion is een groot muzikaal paasevenement, dat ieder jaar op Witte Donderdag wordt gehouden. Aan de hand van de beschrijvingen in het Nieuwe Testament worden de laatste dagen van Jezus verteld. Aan het verhaal wordt een eigentijdse draai gegeven. Een bekende scène is wanneer een grote groep een groot wit verlicht kruis naar het podium op een plein tilt. Dit kruis - van zes meter lang en meer dan 250 kilo - was maandag al even in Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans en wethouder Hans Dales bij het kenmerkende witte kruis van The Passion.
Burgemeester Mark Boumans en wethouder Hans Dales bij het kenmerkende witte kruis van The Passion. © ANP
Verder wordt de opstanding van Jezus vaak uitgebeeld door hem hoog te laten zweven, bijvoorbeeld aan een kerktoren. ‘We zorgen met actuele toevoegingen, extra scènes en herkenbare situaties en muzieknummers dat het voor iedereen relevant is’, aldus organisator KRO-NCRV.
Er worden geen christelijke liederen gezongen, maar Nederlandse pophits. Ook weer om zoveel mogelijk mensen aan te spreken: jong, oud, gelovig of niet. Zo is al eens muziek van Marco Borsato, Guus Meeuwis, Nick & Simon en Frank Boeijen gebruikt. De teksten krijgen een nieuwe betekenis in de context van het verhaal van The Passion.
The Passion koos vorig jaar voor het thema ‘Ik ben er voor jou’. Wat het thema voor in Doetinchem is, weten we nog niet precies. Wel dat het weer gaat over ‘het met elkaar in verbinding brengen van mensen in de samenleving’, vertelt directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV. “Komende Passion gaan we dat heel letterlijk doen: stad en platteland komen bij elkaar in de Achterhoek. Het belooft een bijzondere editie te worden. Wat ik daarover alvast kan vertellen, is dat het verhaal niet eindigt op Witte Donderdag.”

De locatie

Het is de twaalfde keer dat The Passion wordt gehouden. Voor het eerst strijkt het tv-spektakel neer in Gelderland. Na achtereenvolgens Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede, Amersfoort, Leeuwarden, Amsterdam, Dordrecht, Hilversum en Roermond is het nu dus de beurt aan Doetinchem.
Het evenement wordt altijd gehouden op een plein in het centrum, zo ook op 14 april 2022 in Doetinchem. In de veertig dagen daarvoor trekt The Passion al het land in en worden in lokale kerken evenementen georganiseerd door de Protestantse kerk in Nederland.

Het publiek

Wil je The Passion bijwonen? Dat is dan jammer. Net als vorig jaar is er geen publiek welkom bij het evenement. Zonde, want normaal loopt er achter het witte kruis een groep van maximaal duizend mensen mee in een processie.
Vanwege de coronamaatregelen is het volgens de organisator te onzeker om in te zetten op een evenement met duizenden toeschouwers. Vorig jaar werd het Munsterplein in Roermond hermetisch afgesloten en dat zal volgend jaar in Doetinchem waarschijnlijk niet anders zijn. Het evenement is te volgen op tv. Vorig jaar trok het programma 2,6 miljoen kijkers.

De cast

Het is ieder jaar weer de vraag wie de rollen van Jezus, Judas, Maria, Petrus en alle discipelen vervullen. Zo vertolkten Syb van der Ploeg, Danny de Munk en vorig jaar Freek Bartels al eens de rol van Jezus. Ook is er elke editie een andere verteller te horen, vorig jaar was dat Humberto Tan. Over de cast van dit jaar is nog niets bekend. Dus ook niet of er een rol is weggelegd voor bekende Achterhoekers als Bennie Jolink en Suzan & Freek. KRO-NCRV zegt daar begin volgend jaar duidelijkheid over te geven.