Nieuws

Dit moet je doen als je een dode vogel (of ander dier) vindt

Raak dode watervogels vooral niet aan.
Raak dode watervogels vooral niet aan. © ANP
EDE - Het is je vast niet ontgaan: de vogelgriep is weer opgedoken in ons land. Niet alleen pluimveebedrijven worden geraakt, ook wilde vogels bezwijken aan de ziekte. Wat moet je eigenlijk doen als je zelf een zieke of dode vogel vindt? In ieder geval niet aanraken.
Bijna twee weken geleden maakte het landbouwministerie bekend dat er vogelgriep was ontdekt bij leghennen op een biologisch bedrijf in Zeewolde. Sindsdien werd de zeer besmettelijke variant H5 ook aangetroffen in Grootschermer, Assendelft, Parrega, Lutjesgast en nog twee keer in Zeewolde. In Barneveld en Otterlo werden pluimveebedrijven uit voorzorg geruimd.
Dat de vogelgriep ook wilde vogels treft, bleek donderdag in natuurgebied De Groene Grens bij Ede. Daar werden drie knobbelzwanen gevonden door een natuurbeheerder. Na onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek afgelopen weekend dat het om vogelgriep ging.

Dierenambulance komt niet bij dode vogels

De zwanen werden na de vondst heel voorzichtig meegenomen door de dierenambulance, die daar strenge protocollen voor heeft. Maar eigenlijk is de dierenambulance daar helemaal niet voor, zegt Daniëlle Frankel van de Dierenambulance Gelderse Vallei. “We willen ervoor waken dat we de besmetting naar ons toe halen. En bovendien kunnen we niet de hele dag dode dieren ophalen, daar hebben wij de mensen niet voor.”
Het is om die reden dat de Dierenambulance Gelderse Vallei vorige week geen gehoor gaf aan de oproep om de dode vogels bij Ede op te halen. De Dierenambulance Nederrijn deed dat uiteindelijk wel, maar volgens Daniëlle kunnen mensen die dode watervogels vinden beter naar het waterschap bellen.

Vooral niet aanraken

Zieke vogels haalt de dierenambulance wel op. Al geeft dat een hele rompslomp, legt ze uit. “Een zieke watervogel moet in een aparte bus worden vervoerd. Wij moeten dan beschermende kleding dragen, een mondkapje op en speciale handschoenen aan. De vogel gaat dan naar de dierenarts, waar ze hem buiten laten inslapen. En als-ie vervolgens is opgestuurd voor controle naar de NVWA, ben je er nog niet. Dan moet de bus ontsmet worden, kunnen wij onder de douche en moeten we onze kleding op 65 graden wassen.”
Wat je vooral niet moet doen als je een zieke of dode vogel vindt: het dier aanraken. “Dat kan zeker een gevaar opleveren”, zegt vrijwilliger Scarlett Willemse van de Dierambulance Gelderse Vallei. “Voor watervogels en loopvogels bijvoorbeeld, maar er zijn zelfs gevallen bekend dat huisdieren ziek worden van de vogelgriep.”
In zeldzame gevallen kunnen ook mensen geïnfecteerd worden. “Dus we adviseren echt om de vogels absoluut niet aan te raken”, aldus Scarlett.
Dus vind je een dode vogel, bel dan vooral met het waterschap. “Die halen de vogels op. En mocht je twijfelen of de vogel dood is, kunnen we altijd even komen kijken. Dan kunnen wij altijd nog contact opnemen met het waterschap om de vogel op te halen.”

Andere dieren

Ook als het om andere dode dieren gaat, is de dierenambulance niet altijd de juiste plek om naartoe te gaan. “Dode wilde dieren halen wij ook niet op”, zegt Scarlett. Kleine dieren worden ‘teruggegeven aan de natuur’, zoals ze het noemt. “Grote dieren worden opgehaald door de gemeente. Wij komen uiteraard wel voor alle dode huisdieren.”
De dierenambulance heeft een handig overzicht op Facebook geplaatst:

Zie ook: