Nieuws

Huisjesmelkers krijgen het lastiger, gemeenten willen zelfbewoningsplicht

Een zelfbewoningsplicht moet investeerders een halt toe roepen.
Een zelfbewoningsplicht moet investeerders een halt toe roepen. © pixabay.com
ARNHEM - Steeds meer gemeenten in Gelderland willen een zogeheten zelfbewoningsplicht. Dat betekent dat de koper van een huis er zelf moet gaan wonen. De regeling moet het opkopen van goedkope huizen door beleggers tegengaan, zodat er meer woningen overblijven voor jonge starters. Toch is er ook kritiek. "Het enige wat helpt is bouwen."
Wageningen is één van de gemeenten die investeerders op deze manier willen tegengaan. Maar wethouder Anne Janssen denkt dat de zelfbewoningsplicht onvoldoende is om de woningmarkt te herstellen. "We vrezen dat als we alleen de goedkopere woningen beschermen, beleggers uitwijken naar de duurdere woningen. We verwachten dus een waterbedeffect."
Bekijk het interview met wethouder Anne Janssen:
Zelfbewoningsplicht gaat niet ver genoeg volgens Wageningse wethouder

Wassen neus

Per 1 januari 2022 komt er landelijke wetgeving waarbij gemeenten huizenkopers kunnen opleggen zélf in het huis te wonen. Beleggers kunnen huizen dan niet meer opkopen om deze meteen weer te verhuren. Het gaat dan om woningen in het goedkope en middensegment.
Janssen hoopt dan ook dat de zelfbewoningsplicht straks gaat gelden voor alle woningen. "We hebben een woningcrisis die vraagt om rigoureuze maatregelen. Laat de overheid het gewoon in heel Nederland invoeren."
Ook in onder meer Arnhem, Nijmegen en Zutphen zijn er plannen om de plicht in te voeren. In Nijmegen heeft de gemeenteraad het college onlangs wel gevraagd om de bovengrens van 355.000 euro bij te stellen. Deze grens zou een 'wassen neus' zijn in een tijd van hoge woningnood en woekerende huizenprijzen.

Alleen bouwen helpt

Of de maatregel veel effect heeft op de woningmarkt betwijfelt Madeleine Vincken van H.J.T. -makelaars. "Beleggers waren al wat minder actief geworden sinds op 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting met 8 procent is verhoogd. En ouders die voor hun studerende kinderen een flatje kopen, zien we ook steeds minder. Het enige wat wel kan helpen is bouwen en bouwen."
Investeerders worden steeds actiever op de Gelderse woningmarkt, blijkt uit een inventarisatie van het Kadaster in opdracht van de provincie Gelderland. Het aandeel investeerders is tussen 2017 en 2020 met de helft toegenomen.
Vooral kleine investeerders zijn meer gaan kopen. Arnhem staat van alle gemeenten bovenaan: 14 procent van de woningen is daar in bezit van investeerders. Nijmegen is tweede met elf procent van de woningen en Wageningen staat met tien procent op de derde plek.