Nieuws

Droppingverbod na overlast dronken studenten? Vijf vragen en antwoorden

De ingang van het park waar de jongeren voor overlast zorgden
De ingang van het park waar de jongeren voor overlast zorgden © Omroep Gelderland
OTTERLO - Jongeren die overlast veroorzaken in Otterlo bij de ingang van Nationaal Park (NP) De Hoge Veluwe, dat die overlast zo zat is dat het een verbod op nachtelijke droppings wil. Heeft de parkdirectie een punt?

1. Wat is er aan de hand?

Politieagenten slingeren in de nacht van vrijdag op zaterdag tegen 1.00 uur elf dronken studenten uit Delft op de bon. Ze worden in het dorp Otterlo bekeurd voor openbare dronkenschap. Ze hebben vernielingen aangericht bij de ingang van het nationale park De Hoge Veluwe aan de Houtkampweg.
Het gaat om een dropping, zegt een woordvoerster van de politie. "Ze verklaarden bij de ingang uit de bus te zijn gezet en de opdracht was om op eigen gelegenheid terug te keren naar Delft." Hoe de groep terugkwam in Delft, weet ze niet.

2. Dit is één incident, waarom is De Hoge Veluwe zo boos?

NP De Hoge Veluwe zegt dat het om het 'zoveelste incident' gaat. De parkdirectie wil met de gemeenten die grenzen aan het nationale park (Ede, Apeldoorn en Arnhem) in overleg over een verbod op nachtelijke droppings.
Monique Kokke is hoofd bezoekersmanagement. Ze meldt: "Verstoring van het grofwild leidt op de Veluwe regelmatig tot aanrijdingen die voor de dieren noodlottig aflopen en ook niet zelden meer dan materiele schade voor mensen opleveren. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer natuurgebieden niet mogen worden betreden, zijn dieren gewend om te foerageren op plaatsen die overdag te druk voor hen zijn. Betreding werkt dan extra verstorend en heeft dus grotere gevolgen."
Monique Kokke van NP De Hoge Veluwe.
Monique Kokke van NP De Hoge Veluwe. © Omroep Gelderland
Tot voor kort hoefde je na sluitingstijd de slagbomen slechts te passeren om het park in te kunnen. De Hoge Veluwe beschikt sinds dit jaar over schuifhekken die bezoekers bij de drie entrees in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen tegenhouden. Maar voor de parkdirectie is dat niet genoeg. "Het probleem van overlast is niet helemaal nieuw en we hebben het vaker aangekaart. Er moet iets gebeuren", zegt Monique Kokke.

3. Heeft de parkdirectie gelijk?

Natuurmonumenten beheert in Gelderland natuurgebieden, ook terreinen grenzen aan de Hoge Veluwe. De beheerder constateert een grote recreatiedruk op de natuur. Dit zegt woordvoerder Fred Prak: "In de nacht worden vaker mensen geverbaliseerd in onze bossen. Droppings komen voor, mensen gaan wanneer het niet mag bewust de bossen in om dieren te spotten. We komen ook wildkampeerders tegen en mountainbikers met grote koplampen."
In de bossen van Natuurmonumenten hebben de dieren vrij spel tussen zonsondergang en zonsopkomst en zijn mensen in overtreding, benadrukt Fred Prak. "We hebben helaas niet achter elke boom een boswachter. Maar extra regelgeving vind ik niet nodig. Het is een landelijk probleem en niet alleen op de Veluwe in Gelderland. We hebben jammer genoeg te weinig boa's om handhavend op te treden. Daar hebben we het geld ook niet voor."

4. Het park wil praten met de gemeenten. Wat zeggen die?

Woordvoerders van Arnhem en Apeldoorn kunnen zondag niet zeggen of en wanneer een gesprek komt met NP De Hoge Veluwe. De gemeente Ede is niet bereikbaar.

5. Het begon bij de studenten uit Delft. Wat zeggen zij?

De studenten blijken lid van studentenvereniging Delftsch Studenten Corps. Bij Omroep West reageert de studentenvereniging. "Ze hebben het park niet betreden, maar zich bij de ingang wel lomp en luidruchtig gedragen. Een stoepbord is vernield, maar deze is door de groep gerepareerd. De politie heeft de groep een boete gegeven voor openbaar dronkenschap, maar niet voor vernieling", zegt president Olivier Abbenhuis namens de Senaat van het Corps.
De regels rondom droppings worden aangescherpt. Voortaan moet worden gemeld waar een dropping is en wordt een verantwoordelijke aangewezen.