Nieuws

Dierenambulance vindt knobbelzwanen met vogelgriep

Een koppel gezonde knobbelzwanen, foto ter illustratie.
Een koppel gezonde knobbelzwanen, foto ter illustratie. © Pixabay
HEELSUM - Bij drie wilde knobbelzwanen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt de Dierenambulance Nederrijn. De dode vogels waren donderdag gevonden in een natuurgebied tussen Ede en Veenendaal. Een aangetroffen dode gans bleek na onderzoek geen vogelgriep te hebben.
Een natuurbeheerder stuitte op de dode vogels en alarmeerde de Dierenambulance. "We schrokken ervan", zegt Wilma van den Boogert, coördinator van Dierenambulance Nederrijn.
Het is, vertelt ze, de eerste keer dat haar mensen met vogelgriep te maken hebben. Zaterdagmorgen kreeg Dierenambulance Nederrijn het verlossende woord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): het bleek inderdaad om vogelgriep te gaan.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat er wilde vogels worden aangetroffen die vogelgriep hebben. Volgens de NVWA zijn er al tien eerdere gevallen bekend. In Gelderland is dit jaar nog geen dode wilde vogel met de ziekte aangetroffen.

Speciale pakken

De zwanen die zijn gevonden tussen Ede en Veenendaal zijn heel voorzichtig meegenomen door de dierenambulance. "We hebben een protocol hoe we dit moeten aanpakken", legt Van den Boogert uit. "We hebben dan speciale pakken aan, dragen handschoenen en pas als de dieren in drie ontsmette en dicht getapete zakken en een kadaverbak zitten, mogen ze vervoerd en opgehaald worden. Dat gaat in overleg met de NVWA. Daarna moet je de ambulance ontsmetten."
Het is heel veel werk, gaat Van den Boogert verder. "Misschien moeten we een speciale wagen hebben voor vogelgriep. Dat zou schelen, maar we zijn zelfstandig en afhankelijk van giften en donaties. We werken samen met de Dierenbescherming, maar daar krijgen we geen geld van. Gisteren was ik bij een lezing en daar hoorde ik dat we moeten vrezen dat vogelgriep blijvend is en niet meer weggaat."

Ook besmettelijk voor mensen

Wie dode vogels ruimt en waarbij er verdenking is van vogelgriep, moet voorzichtig te werk gaan. Van den Boogert: "Vogelgriep is besmettelijk, ook voor mensen. Je kunt griepverschijnselen ontwikkelen."
Wie ziek wordt van vogelgriep heeft dezelfde symptomen als die bij 'gewone' griep:
  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • hoesten
Soms komt oogontsteking voor, schrijft het RIVM. Vogelgriep bij mensen in de westerse wereld heeft doorgaans een mild verloop. Krijg je griepachtige verschijnselen en ben je de voorbije veertien dagen in aanraking geweest met vogels waarbij vogelgriep is vastgesteld, neem dan contact op- met je huisarts of met de GGD.
In ons land geldt sinds 26 oktober een landelijke ophok- en afschermplicht van pluimvee door enkele gevallen van vogelgriep. Tot nu toe zijn uitbraken van vogelgriep op een pluimveebedrijf vastgesteld in Grootschermer, Assendelft en Zeewolde.
Zie ook: