Nieuws

Verkoopborden plaatsen is voor trotse Mirjam echt een uitje

Verkoopborden plaatsen is voor trotse Mirjam echt een uitje
Verkoopborden plaatsen is voor trotse Mirjam echt een uitje © Omroep Gelderland
AALTEN - In elke straat verschijnen ze wel eens: een 'te koop' bord in de tuin van een huis. In Aalten en omgeving worden deze borden sinds kort geplaatst door mensen met een verstandelijke beperking. De plaatselijke makelaar zocht de samenwerking met de zorginstelling en daar stonden cliënten te springen om aan de slag te gaan.
"We rijden inmiddels met ze door de hele Achterhoek om de ‘te koop’ borden in tuinen te zetten", vertelt begeleider Andre Naberman van zorginstelling Estinea. "Daarbij laten we ook zoveel mogelijk het de cliënten zelf doen."

'Het is echt heel leuk werk'

Het gaat daarbij om spullen tillen, borden in elkaar zetten, tekst ‘te koop’ aan het bord draaien of flyers vouwen die in de buurt in de brievenbus worden gedaan. "Ze zoeken zelf een plekje in de tuin waar het bord het beste opvalt en daar timmeren we een paal in de grond. Het is echt heel leuk werk", zegt Naberman.
De cliënten vragen er zelfs om. 'Wanneer gaan we weer een bord plaatsen?', dat is gewoon leuk om te horen." Door het werk komt de groep regelmatig buitenshuis, en zijn ze tussen de mensen. "Met de bus op pad gaan is echt een uitje voor de bewoners."
Mirjam plaatst de borden en dat vindt ze mooi werk:
Verkoopborden plaatsen is voor trotse Mirjam echt een uitje

'Kijk, daar staat weer een bord van ons'

Makelaar ‘Iets Anders Makelaars’ uit Aalten zette zelf de samenwerking op met zorginstelling Estinea. "Wij hebben een hele lijst met woningen die in de verkoop komen”, vertelt makelaar Bernice Oonk. “En elke week zijn er gemiddeld drie borden die geplaatst moeten worden. We sturen de lijst op naar Estinea en dan zijn ze vrij om het in te plannen", zegt Oonk.
Als het bord eenmaal staat dan zijn de cliënten ook apetrots. Naberman: "Als ik nu met hen door Aalten rijd, hoor ik regelmatig ‘kijk, daar staat weer een bord van ons!’. Geweldig toch?"

Andere klusjes

Ook de komende tijd blijven de cliënten de te koop borden nog plaatsen en worden ze voor steeds meer klusjes in de omgeving van Aalten gevraagd. "We worden nu ook wel gevraagd om bijvoorbeeld even een rolstoel ergens naar toe te brengen”, zegt Naberman. "Het blijft voor ons wel een beetje plannen en het ligt er ook aan hoe de cliënten zich voelen."
Daarom wordt de boot af en toe ook nog afgehouden. "Je kunt met deze groep mensen, maar één ding per dag doen, maar ze vinden het alleen maar leuk."