Nieuws

'Groene sportschool zonder abonnement', vrijwilligers beuken in de natuur

Vrijwilligers aan het werk op de heide bij de Oude IJsbaan in Barchem
Vrijwilligers aan het werk op de heide bij de Oude IJsbaan in Barchem © Omroep Gelderland
BARCHEM - Je handen uit de mouwen steken voor het goede doel en daardoor fit blijven. Volgens Stichting Landschapsbeheer Gelderland zetten steeds meer vrijwilligers zich in voor de natuur.
Meer dan duizend vrijwilligers meldden zich vrijdag en zaterdag voor de 21e Natuurwerkdag. "Mensen beschouwen dit als een soort groene sportschool. En je hoeft geen abonnementsgeld te betalen."
In Barchem werden zaterdag de spierballen van vrijwilligers getraind door het uit de grond trekken van jonge boompjes. De heide bij de Oude IJsbaan dreigt te worden overwoekert door berken en vliegden. Om te kunnen blijven genieten van de paarse heide gingen vrijwilligers aan de slag om korte metten te maken met de opslag.
'Oppassen voor je rug', vrijwilligers trekken boompjes uit de rug:
'Groene sportschool zonder abonnement', vrijwilligers beuken in de natuur
"De kleintjes zijn nog wel te doen", zegt vrijwilliger Sjef Taken. Maar als hij aan een tweejarig berkenboompje trekt wordt het lastiger. Er moet een flinke snoeischaar aan te pas komen. "Deze krijg ik er echt niet uit. Ik moet oppassen dat ik geen last van m'n rug krijg." Vrijwilligster Loes Steinebach werkt om die reden met een zaag laag op de grond: "Aan de eind van de dag ga je dit wel voelen".
Het werk in de natuur is zwaar maar geeft de vrijwilligers voldoening. Sommigen steken al jaren hun handen uit de mouwen. Anderen komen voor het eerst, zoals Dinand Bröcker: "Ik vind het vermoeiend, maar het is fijn om lekker bezig te zijn in de buitenlucht".

Vrijwilligersaantal groeit

De directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland ziet een forse stijging in het aantal vrijwilligers: "Vijftien jaar geleden waren er 3000 vrijwilligers die wij ondersteunden. Momenteel zijn dat er 13.000", weet Arjan Vriend. "Ik denk dat steeds meer mensen in de gaten hebben hoe belangrijk de natuur voor ons is. Dat wij niet naast de natuur staan maar er ook een onderdeel van zijn."
Op de Natuurwerkdag in Barchem steekt ook de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth de handen uit zijn mouwen, mede om waardering uit te spreken voor de actieve vrijwilligers. Hoe zwaar vindt hij het werk? "Laat ik het zo zeggen: Tuinieren verbrandt meer calorieën dan achter een bureau zitten."