Nieuws

Roemrucht kasteel van Buren herrijst in narcissen

Jong en oud hielp met bollen planten in Buren
Jong en oud hielp met bollen planten in Buren © Omroep Gelderland
BUREN - In het Plantsoen van Buren hebben vrijwilligers zaterdag zesduizend bloembollen geplant. De narcissen gaan de contouren schetsen van het kasteel Buren dat hier vroeger stond. In dit kasteel vond onder meer het huwelijk plaats van Willem van Oranje met Anna van Buren.
"Als Oranjestad hangt hier heel veel geschiedenis", vertelt Wim van Koeverden van de plantsoengroep die het initiatief nam voor de bollenpantdag. "In Buren zelf zie je er veel van, maar hier in het plantsoen niet zo veel. Er staat een monumentje en een bord maar eigenlijk kan het wel meer. Dus wij dachten: laten we er iets mee doen."
Zo ging het planten er aan toe:
Roemrucht kasteel van Buren herrijst in narcissen
Onder meer met behulp van het Oranjemuseum in de stad heeft de groep geprobeerd de omtrek van het vroegere kasteel zo accuraat mogelijk boven tafel te krijgen. "Er kwamen geen heldere afmetingen uit", zegt Van Koeverden. "Toen zijn we gaan schatten en aan de hand van alle gegevens die we binnen kregen hebben we de touwen gespannen."

Veel belangstelling voor natuurwerkdag

Om een dubbele rij narcissen op de plek van de vroegere muren te planten kwam de groep op zo'n zesduizend te poten bloembollen uit. Een hele klus maar er kwam hulp: door de natuurwerkdag kwamen veel vrijwilligers helpen.
"Ik liep wel te piekeren hoe we dat met ons groepje moesten gaan doen", zegt de voorman. "Zesduizend bollen is veel. Maar toen we vanmorgen gingen planten kwamen er ineens heel veel mensen en ging het snel. Vrijwilligerswerk moet ook leuk blijven. Zo'n ochtendje is prima, dan kan iedereen 's middags nog boodschappen doen en lekker weekend houden."
Door verschillende soorten te planten moet de omtrek van het oude kasteel vanaf het vroege voorjaar tenminste drie maanden zichtbaar blijven. "En dan gaan we laat maaien dus blijven de contouren ook staan", zegt Van Koeverden. "Eigenlijk is ons idee dat het de hele zomer zichtbaar blijft. Dat is de fantasie, het moet nog even werkelijkheid worden."