Nieuws

Protest in Harskamp rustig verlopen: 'Deze partijen staan lijnrecht tegenover elkaar'

Voorman Kusters van de NVU (rechts) sprak Harskampers toe.
Voorman Kusters van de NVU (rechts) sprak Harskampers toe. © Persbureau Heitink
HARSKAMP - Twee demonstraties in Harskamp zijn rustig verlopen: de Nederlandse Volks-Unie (NVU) demonstreerde tegen de aanwezigheid van Afghaanse evacués in het dorp en de Anti Fascistische Aktie betoogde tegen de NVU.
Van de NVU waren vijftien betogers naar Harskamp in de gemeente Ede gekomen. Ze stonden bij de supermarkt van Plus.
NVU-voorman Constant Kusters uit Arnhem sprak Harskampers toe met een megafoon. "Er is helemaal niets op tegen dat de mensen (de geëvacueerde Afghanen, red.) worden geholpen", zei Kusters. "Maar wij willen op een gegeven moment een andere politiek. Dat ook mensen in Harskamp gehoord worden. Dat ze zeggen van: we willen ze niet in ons dorp. We willen dat ze teruggaan naar hun eigen land en daar worden geholpen."
Demonstreren is een grondrecht
Burgemeester René Verhulst van Ede was ook in het dorp aanwezig. Hij vond het belangrijk om zijn gezicht te laten zien en toonde zich tevreden met het vreedzame verloop van beide demonstraties.
Zo zag de demonstratie er in Harskamp uit:
Protest in Harskamp rustig verlopen: 'Deze partijen staan lijnrecht tegenover elkaar'
Van bewoners hoorde hij dat ze het vreemd vinden dat in Harskamp wordt gedemonstreerd en niet in Den Haag, omdat daar over de noodopvang in ons land van Afghanen wordt beslist.
Verhulst liet zich niet verleiden tot een uitspraak daarover. Wel zei hij: "Demonstreren is een grondrecht."
Burgemeester van Ede René Verhulst in gesprek met een agent.
Burgemeester van Ede René Verhulst in gesprek met een agent. © Omroep Gelderland
Anti Fascistische Aktie (AFA) stond enkele honderden meters verderop, aan de Otterloseweg. De actiegroep kondigde eerder met 'niet meer dan' twaalf mensen te komen voor een tegendemonstratie, het werden er acht.
Woordvoerder Reimer van Ruiten zei tegen Omroep Gelderland: "De NVU protesteert tegen de komst van vluchtelingen. Wij vinden het belangrijk een ander geluid te laten horen. Vluchtelingen zijn welkom in Nederland." De linkse groepering beschouwt de NVU als neonazi's. Van Ruiten: "We vinden het belangrijk om een antifascistisch geluid te laten horen."
De twee partijen hielden zich aan de voorwaarden. Na veertig minuten besloot de NVU te vertrekken. Niet veel later hield ook AFA het voor gezien. Beide groeperingen mochten een uur betogen in het dorp.
Anti Fascistische Aktie (AFA) hield een tegenbetoging in het dorp.
Anti Fascistische Aktie (AFA) hield een tegenbetoging in het dorp. © Omroep Gelderland